Durven uitkomen voor wie je bent en wat je voelt is nog steeds een grote uitdaging voor mensen

Op zaterdag 26 mei wandelden de twee zussen Lieve en Agnes Celis de 'Zotte 50', een tocht van 50 kilometer in en rond Geel. Ze deden dit samen met andere familieleden in herinnering aan Pieter & Hans, hun twee zoons die overleden zijn na een lange strijd met hun psychische kwetsbaarheid. Met hun tocht zamelden ze geld in voor de Similes gespreksgroepen rond borderline. Samen met hen blikken we terug op hun wandeltocht, maar ook op hun zoektocht naar ondersteuning en hun kennismaking met Similes.

Zussen Celis

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om giften te verzamelen voor Similes?

Agnes: Wij zochten naar een organisatie die borderlinepatiënten en hun familie ondersteuning bood. Mijn zus Lieve heeft die zoektocht voor haar rekening genomen en is zo bij jullie terecht gekomen.

De giften die jullie verzameld hebben zijn gelinkt aan een emotioneel moment. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Agnes: Dit jaar is het tien jaar geleden dat Pieter, zoon van mijn zus Greet, gestorven is. Vijf jaar geleden overleed ook Hans, zoon van mijn zus Lieve. Beide waren borderlinepatiënt. Het waren twee bijzondere jongens die een heel speciaal plaatsje hebben in mijn hart.

Het verdriet was enorm voor mij. Ik kan me dus nauwelijks voorstellen wat mijn beide zussen hebben doorgemaakt als moeder. Ik wilde hen dit jaar op een speciale manier herdenken en kwam op het idee om de 'Zotte 50 van Gheel' te stappen. Hieraan wilden we een sponsoring koppelen ten voordele van een organisatie die zich inzet voor patiënten met borderline en hun familie. Zodat anderen steun, troost en hulp mogen vinden in moeilijke momenten. Toen mijn zus Lieve jullie had gevonden, zei ze met de tranen in haar ogen: 'Waarom kende ik die organisatie niet vroeger?' Dus ik denk dat het nodig is dat jullie je nog meer bekend maken bij het grote publiek.

Kunnen jullie wat meer uitleg geven over de Zotte 50? Wat moeten mensen zich daar bij voorstellen?

De Zotte 50 van Gheel wordt elk jaar georganiseerd door de KWB van Geel. Die dag kan je gaan stappen door de deelgemeenten van Geel. Je kan ook kiezen voor een kortere afstand van 5, 10 of 20 kilometer. Maar de grote uitdaging is natuurlijk de 50 kilometer stappen. Daarvoor moet je je online vooraf inschrijven, want het aantal deelnemers wordt beperkt tot 1300. Met een groepje mensen van onze familie hebben wij ons ingeschreven om mee te doen.

Hoe hebben jullie je voorbereid op de wandeltocht?

We gingen regelmatig wandelen en probeerden de afstand steeds op te drijven. Ook aan het wandeltempo moesten we werken: eerst wandelingen van 10 km, dan 15km, 20km, 25 km en op het laatste eentje van 39 km!

Zijn jullie tevreden over het behaalde resultaat en de verzamelde giften?

Ja hoor, ik denk dat we zeer tevreden mogen zijn. Het was immers een klein initiatief waarbij vooral onze families betrokken waren.

Wat betekent Similes voor jullie?

Ik ben blij om Similes nu te kennen. Zo'n organisatie kan een baken zijn voor mensen in (psychische) nood. Die nood wordt nog steeds onderschat, het gaat over meer mensen dan we vaak denken. Maar er rust toch nog steeds een taboe op. Dat moet van de kaart worden geveegd, mensen zijn geen machines maar wezens met gevoelens, die soms nergens terecht kunnen omdat ze niemand vinden die hen begrijpt, of omdat ze het zelf niet kunnen begrijpen. Durven uitkomen voor wie je bent en wat je voelt is nog steeds een grote uitdaging voor mensen. Groter dan het stappen van 50 kilometer.