Mijn partner heeft een psychische aandoening

Als je partner psychische klachten heeft, verandert er veel in jullie relatie. Je wordt mantelzorger, ook al heb je daar niet zelf voor gekozen. Er is niet alleen de mentale zorg, ook veel praktische vragen en problemen komen op je af.
Als koppel begonnen jullie samen aan een traject, maar nu voel je je alleen. De toekomst oogt plots een stuk minder rooskleurig.
Deze nieuwe situatie vraagt om nieuwe afspraken en spelregels. Die krijg je pas met vallen en opstaan onder de knie. Similes ondersteunt jou daarbij.

Partners

Op zoek naar professionele hulp

Je speelt een rol in het behandelingstraject van je partner. Daarom is het belangrijk dat je hierin de juiste weg vindt en dat je weet hoe de wereld van de psychische zorg in elkaar steekt.

beter wegwijs in de zorg

Hoe vertel ik het aan de kinderen?

Onvermijdelijk gaat er nu veel aandacht naar je partner. Maar ook voor je kinderen verandert er veel. Hun vader of moeder is plots veel minder aanwezig of gedraagt zich anders. Het is dus zeker goed om eerlijk en open te communiceren met je kinderen.

Meer weten

KOPP-watte?

Van de ene dag op de andere worden je kinderen … euh… KOPP. Pardon? KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Voor KOPP-kinderen zijn er in Vlaanderen heel wat voorzieningen. Geef je kinderen dus gerust een duwtje in de richting van dat aanbod.

Meer weten

Huishouden op stelten

Het hele praktische reilen en zeilen van je huishouden komt nu op jouw schouders terecht. Dat betekent ook dat je moet zoeken naar een nieuwe balans tussen werk en gezin, want ook je eigen professionele leven gaat verder. Hoe hou je dan het hoofd boven water?

Meer weten

Beroepsgeheim

Dokter, mag ik iets vragen?

Elke volwassene is beschermd door het beroepsgeheim van de zorgverleners, ook jouw partner. Hoe blijf je als bezorgde partner niet in de kou staan?

ga in gesprek met de hulpverlener

Hoe vertel ik het aan familie en vrienden?

Op psychische aandoeningen rust nog altijd een taboe. Het is niet makkelijk om erover te praten, niet voor jou, maar ook niet voor een buitenstaander die maar al te graag zelf een gesprek wil aanknopen maar niet goed durft. Gewoon doen is dus de boodschap. Zodra het ijs gebroken is, merk je dat psychische klachten voor veel mensen nu eenmaal deel uitmaken van het leven. En praten helpt altijd…

Meer weten

Aandacht voor jezelf

Je bent nu mantelzorger, maar je bent ook nog altijd partner. Door een goede zelfzorg heb je voldoende houvast om die dubbelrol tot een goed einde te brengen.

Meer weten

Geldkwesties

Door zijn psychische aandoening heeft je partner het nu misschien moeilijker om verstandig om te gaan met het gezinsbudget. Om discussies te vermijden kan je dan denken aan (vrijwillige) bewindvoering.

meer weten

Lotgenotencontact Web

Similes is er voor jou

De infoavonden van Similes, de gespreksbijeenkomsten die we organiseren en de trainingen die we aanbieden, vormen een bron van informatie en ondersteuning. Snuister door onze activiteitenkalender en schrijf je in op de activiteiten die jou interesseren en hulp kunnen bieden.

bekijk de activiteitenkalender

Getuigenis Inhoud Hilde4
Hoe meer ik alles regelde en oploste, hoe gemakkelijker het voor mijn man was om te blijven drinken.
Hilde, partner van een man met een alcoholverslaving
Verhalen van anderen helpen. Ontmoet lotgenoten