Zoektocht naar jezelf

Ik krijg een mailtje van Frederik. Hij is 43 jaar en net afgestudeerd als therapeut. Zijn moeder heeft net als de mijne een psychische kwetsbaarheid. We videobellen en delen onze KOPP-zorgen.

Frederik is zeven jaar. Hij komt thuis van school. Wanneer hij binnenkomt, zit het huis vol konijnen. Zijn mama maakt soep. Voor de konijnen. De soepborden staan klaar op tafel. Ze giet cement bij de soep. Frederik beseft dat er iets mis is met zijn moeder. Hij zoekt haar ogen. Zijn moeder is weg. Ze zit in haar eigen wereld.

Het is één van de vele psychoses waar Frederiks moeder sinds zijn 4de mee kampt. Ze wordt verschillende keren opgenomen. Op die momenten kan Frederik terecht bij familie en vrienden. Met zijn vader heeft hij geen contact sinds hij het gezin verliet toen Frederik nog een baby was. Gelukkig zijn er oma en opa die 2 km verder wonen. Frederik is er kind aan huis. Hij voelt zich veilig bij hen. Maar hij kan er niet praten over zijn emoties. Hij voelt medelijden, verdriet maar ook angst. Angst dat zijn moeder niet meer zal terugkeren. Angst om zelf ziek te worden. Deze gevoelens houdt hij binnen.

Op zijn 17de heeft Frederik zijn eerste gesprek met een psychiater. Een jaar later schrijft de huisarts rust en medicijnen voor. Geïnspireerd door het boek ‘De val van de stadswaag, memoires van een punk’ begint een rebelse zoektocht naar zichzelf. Frederik droomt ervan om therapeut te worden maar eerst wil hij leven. Zonder zorgen. Hij neemt zichzelf voor om op zijn dertigste het leven terug serieus te nemen.

Frederik is 30 wanneer hij tijd maakt voor zijn eigen herstel. Hij gaat in therapie. Er volgt een rouwproces, met vallen en opstaan. En een zoektocht naar verbinding. Hij studeert orthopedagogie en gaat aan de slag als thuisbegeleider van mensen met een beperking. Het sluit aan bij zijn interesse om mensen te begrijpen en te helpen.

Zo’n tien jaar later krijgt de moeder van Frederik een herseninfarct. Dankzij medicijnen blijven de psychoses uit. Frederik neemt de rol van mantelzorger op. Energie haalt hij uit gesprekken met vrienden, wandelen in de natuur en een dagelijkse portie yoga. De aandacht voor een gezonde levensstijl is iets dat hij van zijn moeder meekreeg. Net zoals zijn liefde voor cultuur en lezen.

Lotte volledig

Binnenkort start Frederik als therapeut. Een droom die uitkomt. Ik wens hem veel succes! Ik ben ervan overtuigd dat hij dat fantastisch zal doen.

Liefs, Lotte

Wil je wat kwijt naar aanleiding van dit verhaal?

MAIL LOTTE