Mijn broer/zus is psychisch kwetsbaar

Je broer of zus – in één woord: je brus – heeft een psychische kwetsbaarheid. Ook jij vindt het normaal dat ze nu alle aandacht krijgen van je ouders. Je wil helpen, je voelt je verantwoordelijk, je maakt je zorgen over hun toekomst. Maar vergeet niet dat de situatie ook een invloed heeft op jouw leven. Cijfer jezelf daarom niet weg, ook jouw leven gaat door.

Wiezorgtpraatmee2

Op zoek naar hulp

Ook jij neemt een deel van de zorg voor je rekening. Je speelt ook een rol in het behandelingstraject van je zus of broer. Daarom is het belangrijk dat je hierin de juiste weg vindt en dat je weet hoe de wereld van de psychische zorg in elkaar steekt.

beter wegwijs in de zorg

Brussen in het gezin

Je zit in een unieke positie. In jouw leven gebeuren er dingen die helemaal niet zo normaal zijn. Je moet zorgen voor je broer of zus, je gaat mee naar zijn psycholoog of psychiater, je zit vaak alleen doordat je ouders vaak weg zijn. Je zit soms zelf niet altijd goed in je vel, maar je wil ook niet te veel aandacht opeisen. Daarom is het goed dat je je plaats opeist in je familie en dat je al je zorgen en vragen ook uitspreekt.

op zoek naar je eigen plek

Taboe

Veel mensen en jongeren vinden het moeilijk om over psychische problemen te praten. Als reactie doen ze dan misschien onverschillig, of ze maken zogezegd grappige (not!) opmerkingen. Dat is niet fijn, maar geen reden om in je schulp te kruipen. Je zal merken dat een voorzichtig gesprek soms wonderen doet.

Hoe te beginnen

Wat met schuldgevoelens?

‘Ik heb nu een goede band met mijn broer of zus. Zal ik die niet verliezen, als ik wat meer afstand neem? Maar anderzijds vind ik zijn gedrag soms ronduit vervelend. Mag ik dat ook zeggen, of moet ik altijd maar toegeven en ja knikken, om de lieve vrede niet te verstoren.’

Heb jij dat ook weleens gedacht? Het is normaal dat je soms schuldgevoelens hebt. Maar het is ook belangrijk dat je je eigen leven voort opbouwt, met je vrienden, je partner, je hobby’s, studies, werk en andere interesses.

plan van aanpak

Beroepsgeheim

Vragen voor hulpverleners

Je bent van dichtbij – of vanop een afstand – betrokken bij de behandeling van je broer of zus. Misschien is het nuttig en zinvol als je ook eens gaat praten met die hulpverleners. Zij staan daar zeker voor open en vinden het belangrijk dat de hele familie betrokken wordt bij de behandeling van de psychisch kwetsbare persoon. Zo kan iedereen sneller de draad van zijn leven weer opnemen.

ga in gesprek met de hulpverlener

Grenzen trekken

‘Zorg ook goed voor jezelf, cijfer jezelf niet te veel weg.’ Je omgeving staat altijd klaar met goede raad. Maar: jezelf niet wegcijferen, hoe doe je dat? En als je broer of zus plots een woedeaanval heeft, of als er een crisissituatie is, hoe pak je dat dan aan? Misschien hadden jullie een eerlijke babbel en is het woord ‘zelfdoding’ gevallen. Hoe reageer je dan?

tips

Geldkwesties

Als je broer of zus niet goed om kan met geld of als je merkt dat hij of zij meer en meer megadure spullen koopt, die niet nodig zijn, is er een manier om zijn uitgaven beter te beheren.

meer info

Getuigenishero Sammy
Een waardevol netwerk
Sammy, zijn broer kreeg op zijn 18de de diagnose 'chronische schizofrenie'
Verhalen van anderen helpen. Ontmoet lotgenoten