Jij en de buitenwereld
Als partner, ouder, broer/zus of of kind van een persoon met een psychische kwetsbaarheid loop je soms tegen een berg vooroordelen aan.
Taboe
Praten over psychische klachten is nog altijd een groot taboe. Van dat onbegrip kan je moedeloos en opstandig worden. De beste remedie daartegen is zelf de eerste stap zetten en dit moeilijke gespreksonderwerp bespreekbaar maken. Want praten helpt…
Je netwerk is een vangnet
Je verhaal delen met anderen doet altijd deugd. Als je je zorgen deelt met iemand die goed luistert, heb je daarna minder het gevoel dat je er alleen voor staat. Door zelf te praten krijg je soms ook een beter inzicht in de zaken waarover je eindeloos zit te piekeren. Daarom is het belangrijk dat je een netwerk uitbouwt van mensen met wie je je verhaal kan delen, een veilig nest van vertrouwelingen. Het is wel niet de bedoeling dat je Jan en alleman aanspreekt.
Eigen-Kracht-Conferenties (EKC): de regie over je leven in eigen handen
In moeilijke tijden heb je de steun van anderen nodig. In een Eigen Kracht-conferentie brengt een vrijwilliger een breed netwerk samen rond een persoon in een problematische situatie. Samen bedenken ze een plan.
Die onafhankelijke coördinator helpt de familie bij de voorbereiding van de conferentie. In het plan staat welke eigen krachten de familie zelf wil inzetten, en op welke professionele hulp ze eventueel een beroep willen doen. Door deze werkwijze behouden mensen zelf de regie over hun eigen leven.
Lotgenoten verstaan je zonder woorden
Kom via Similes makkelijker in contact met lotgenoten. Tijdens onze activiteiten en ontmoetingen kan je je hart luchten en ervaringen uitwisselen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten als jijzelf.