Podcast

Header Podcast Smal

EÉN OP VIER MENSEN KAMPT VROEG OF LAAT MET EEN ERNSTIG PSYCHISCH PROBLEEM. DE IMPACT DAARVAN IS GROOT. WANNEER JE KIND, JE PARTNER, EEN VAN JE OUDERS, EEN BROER OF ZUS OF IEMAND ANDERS UIT JE OMGEVING TE MAKEN KRIJGT MET PSYCHISCHE PROBLEMEN, VERANDERT ER OOK VEEL IN JOUW LEVEN.

SIMILES BRENGT EEN PODCAST VOL PERSOONLIJKE VERHALEN VAN FAMILIELEDEN EN VRIENDEN VAN MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID. WE HOPEN DAT DEZE GETUIGENISSEN ZORGVERLENERS EN BELEID INSPIREREN OM BETER IN TE SPELEN OP DE NODEN EN DE KRACHT VAN FAMILIE. EN WE WENSEN DAT HEEL VEEL NAASTBETROKKENEN ZICH NA HET BELUISTEREN VAN DE PODCAST GESTERKT VOELEN IN DE VELE UITDAGINGEN WAAR ZE VOOR STAAN.

Podcastbrigitta

#7

"Mijn mama valt tussen alle mazen van het zorgnet omdat ze geen ziektebesef heeft en dus zelf geen zorgvraag heeft"

De eerste herinnering van Brigitta aan haar moeder is dat ze geboeid en onder politiebegeleiding de trap kwam afgelopen. Al sinds ze zich kan herinneren kampt haar moeder namelijk met psychische problemen. Schizoaffectieve stoornis is de diagnose, waardoor haar gedrag soms onvoorspelbaar is. Haar moeder beseft niet dat ze psychische problemen heeft, waardoor een structureel zorgtraject opstarten moeilijk is. Beluister het verhaal van Brigitta.

Podcastchristel

#6

"Er zijn jaren geweest dat ik niet kon communiceren met mijn zoon"

De zoon van Christel kreeg rond zijn twintigste een eerste crisis. In een toestand van psychose verliest hij (tijdelijk) het contact met de realiteit. Hij ziet, hoort en ruikt dan dingen die voor hem heel reëel zijn, maar voor zijn omgeving niet. De psychosegevoeligheid van een kind heeft een grote impact op het hele gezinsleven, en dat vaak een leven lang. Beluister het verhaal van Christel.

Podcastsoetkin

#5

"Ik verloor op vroege leeftijd het gevoel van kind zijn doordat ik voor mijn mama moest zorgen"

Soetkin heeft een mama met borderline en last van manische depressie. In haar jeugdjaren heeft Soetkin voor haar mama gezorgd, ook op vlak van emotionele ondersteuning. En dat is zwaar dragen voor een kind. Soetkin vond onderweg wel de nodige ondersteuning bij lotgenoten. Na enkele jaren het contact te verbreken, is de band met haar mama nu sterker dan ooit. Beluister het volledige verhaal.

Podcastfrederic

#4

"Steun krijgen van de mensen om je heen geeft je vleugels, een extra kracht om er weer bovenop te komen"

De mama van Frédéric zocht haar toevlucht in de drank. Opgroeien met een psychisch zieke mama vergt veel van een kind. Een scenario dat de rest van je leven tekent. Frédéric krijgt nu jaren later veel steun van de mensen rond hem. Ook zijn collega's en werkgever spelen een belangrijke rol in zijn verwerkingsfase. Werkgeefster Ingrid kon hem op gepaste wijze ondersteunen. Beluister het hele verhaal.

Podcastannemie

#3

"Het is zo belangrijk dat iemand luistert naar de problemen, zonder oplossingen te geven"

Annemie is de moeder van Thomas, hij kampt met een bipolaire stoornis. Ze vertellen samen welke impact dat op hun relatie heeft. Annemie kan ook steeds terecht bij haar broer Herman. Hij staat altijd klaar met een luisterend oor of om haar aan het lachen te brengen. Want er is zeker en vast ruimte voor humor, om de scherpe kantjes wat zachter te maken. Beluister het hele verhaal.

Podcastrein

#2

"Mijn broer wordt een schim van zichzelf, en schaamt zich"

De broer van Rein werd verschillende keren openomen. Als zus moest Rein veel moeite doen om op de hoogte te blijven van zijn behandeling. We ontmoeten haar in het stadspark van Antwerpen. Beluister hier haar hele verhaal.

Podcastjohan

#1

"Ik focus me op de dingen waar ik bij mijn partner wel vat op heb"

De vrouw van Johan kampt al jaren met een chronische depressie. Ze werd verschillende keren opgenomen, maar is na een behandeling van een jaar weer thuis. Al blijft het evenwicht zeer broos. Als Johan zijn gedachten even op orde wil zetten gaat hij naar een plekje achteraan in de tuin. Beluister hier zijn hele verhaal.

Jouw verhalen delen?

We blijven op zoek naar nieuwe verhalen om aan de podcast toe te voegen. Wil jij je verhaal graag delen? Dat kan! Mail info@similes.be voor meer informatie over dit project.

Beluister de podcast altijd en overal

Je kan de podcast ook beluisteren via Spotify of Soundcloud.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Janssen België.