Similes steunt familie

Waarden

Onze waarden

In onze vereniging van en voor naasten en steeds met het belang voor ogen van de kwetsbare mensen waar we voor opkomen zijn we:

  • Solidair: We voelen ons onderling verbonden en steunen elkaar.
  • Verbindend: Samen bouwen we aan onze gemeenschap van gelijken waarin ieders stem bijdraagt tot een krachtig geheel.
  • Betrokken: We delen graag onze persoonlijke (levens)ervaring en expertise.
  • Empathisch: We hebben een groot inlevingsvermogen in de gevoelens en de gedachtewereld van anderen en tonen dat ook.
  • Respectvol: We erkennen de verschillen tussen mensen, zijn verdraagzaam en respecteren de mening en het engagement van de mensen waarvoor en waarmee we samenwerken.
  • Transparant: We werken in alle onafhankelijkheid aan onze missie en communiceren open over de manier waarop we middelen verzamelen en inzetten.
Wiezorgtpraatmee2

Onze missie

Similes vzw verenigt families in Vlaanderen en Brussel waarin een jongere, ouder of partner worstelt met een psychische aandoening. In deze families staat het psychisch welzijn zwaar onder druk. Similes ondersteunt hen op het vlak van zorg, zelfzorg en netwerking en zet op tal van manieren in op het vergroten van hun draagkracht. Similes geeft deze families tevens een stem door binnen hulpverlening en samenleving te getuigen over de grenzen waar families op botsen. Zo bevordert Similes zowel het herstelproces van jongeren en volwassenen die kampen met een psychische kwetsbaarheid, als dat van hun naasten.

Onze visie

Ik heb een kind met
psychische problemen

ik ben op zoek naar info

Mijn partner heeft een
psychische aandoening

Ik heb wat sturing nodig

Eén van mijn ouders is
psychisch kwetsbaar

Ik zoek hulp

Mijn broer/zus is
psychisch kwetsbaar

Ik wil meer weten

Similes Stenen11

Similes ondersteunt mensen die zorg dragen voor een familielid met een psychische kwetsbaarheid. Er komt heel wat bij kijken wanneer een gezins- of familielid worstelt met psychische gezondheidsproblemen. En wat het extra moeilijk maakt, is dat de ruime omgeving dikwijls weinig begripvol of ondersteunend reageert. Kwetsbaarheid is moeilijk bespreekbaar. Dat is jammer, want we hebben het allemaal wel eens moeilijk.

Daarom lanceerden we in 2017 met de steun van Cera de campagne ‘Jij bent een kei, dankzij je steun voor wie kwetsbaar is’. Met de campagne roepen we iedereen op om meer oog en oor te hebben voor mekaars moeilijkheden. We hebben er allemaal belang bij om één vaardigheid sterk te ontwikkelen. En dat is het vermogen om te observeren hoe het echt gaat met de mensen rondom ons.

word een kei

Vind je het belangrijk dat geestelijke gezondheid beter bespreekbaar wordt? Ben je nauw betrokken bij de zorg voor een psychisch kwetsbaar persoon? Word lid van onze familievereniging. Samen zetten we het familieperspectief in geestelijke gezondheid hoog op de agenda.

registreer je als lid