Ons goede voornemen: jou de ondersteuning bieden die je verdient

Bij Similes zijn we vastbesloten om het nieuwe jaar te starten met een krachtig voornemen: naasten van mensen met psychische problemen nog meer ondersteunen. En dat door middel van een nieuw vormingsaanbod.

Eén op de vier personen krijgt ooit in zijn leven psychische problemen. Wat als die persoon familie is of iemand in je nabije omgeving? Wat gebeurt er en hoe ga je ermee om? We begrijpen dat de rol van naastbetrokkene uitdagend kan zijn en geloven sterk in het belang van juiste ondersteuning, kennis, begrip en praktische vaardigheden om deze situatie door te komen. Daarom lanceren we een nieuwe infosessie én een interactieve training die specifiek zijn ontworpen om de veerkracht en know-how van naasten te vergroten. Dit vormingsaanbod biedt niet alleen waardevolle inzichten in psychische gezondheid, maar ook concrete handvatten om op een positieve manier om te gaan met de kwetsbaarheid van je naaste.

Depri

Infosessie 'Help! Mijn naaste heeft psychische problemen'

Tijdens deze infosessie krijg je meer inzicht in hoe psychische problemen ontstaan, wat de impact is op jouw gezin en hoe je hulp kan zoeken voor je naaste en jezelf. Aan de hand van concrete tips over zelfzorg en communicatie leer je beter met de situatie om te gaan.

Kalender

Trefdag23 grietfrere

Training 'Omgaan met de psychische kwetsbaarheid van je naaste'

Tijdens deze training leer je actief luisteren, verbindend communiceren, grenzen stellen en gepast reageren tijdens moeilijke momenten (hulp weigeren, agressie, wanen...). Het geven van informatie en tips wordt afgewisseld met reflectie- en oefenmomenten. We vertrekken van eigen ervaringen en oefenen ook nieuwe gespreksvaardigheden actief in.

Kalender

Binnenkort volgen nieuwe data voor het najaar 2024.

Mag Ik Ietsvragen

Infosessie 'Mag ik iets vragen? Contact met hulpverleners'

Deze infosessie geeft duidelijkheid over de aspecten en wetgeving die een belangrijke rol spelen (o.a. privacy en beroepsgeheim) in de hulpverlening. We overlopen wat dat concreet betekent voor jou als familie en wat je wel en niet mag verwachten. Er zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden. Met de aangeboden inzichten, tips en handvaten sta je sterker in je contacten met hulpverleners.

Binnenkort volgen nieuwe data voor het najaar 2024.

Wegwijs GGZ

Infosessie 'Wegwijs in de Geestelijke Gezondheidszorg'

De geestelijke gezondheidszorg is erg complex. Het is helemaal niet gemakkelijk om je weg daarin te vinden en de juiste hulp te zoeken. Onderweg bots je ook op wachtlijsten, gebrek aan informatie, slechte onderlinge communicatie… Deze infosessie maakt je wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg. Je krijgt beter inzicht in hoe de sector werkt, wat je kan doen in geval van een crisis en hoe je hulp zoekt voor je naaste en jezelf.

Kalender

Binnenkort volgen nieuwe data voor het najaar 2024.

Aanbod voor organisaties

Wil je met je vereniging, in je gemeente, als (zorg)organisatie of bedrijf… een vorming organiseren over hoe familieleden en andere naasten kunnen omgaan met psychische problemen?

Vraag een vorming aan