Wat betekenen de coronamaatregelen voor jou?

Als naastbetrokkene maak je je nu misschien meer dan ooit zorgen. Een groot deel van het basisaanbod aan geestelijke gezondheidszorg is plotseling weggevallen. Mensen met een psychische aandoening moeten het met minder ondersteuning stellen. Wie thuis woont, krijgt geen begeleiding. Meer zorgtaken komen terecht op de schouders van familie. Anderzijds is het nu moeilijk en in veel gevallen zelfs onmogelijk om contact te houden met psychisch kwetsbare familieleden die zelfstandig wonen of die in opname zijn in een psychiatrisch ziekenhuis.

Similes wil er ook nu voor je zijn.

Luisterlijncorona

Similes blijft je ondersteunen

Onze groepsactiviteiten kunnen voorlopig niet doorgaan. Op dit moment hebben we alle activiteiten geschrapt tot en met 19 april. Maar als ouder, partner, kind of zus/broer van ... vind je op deze website heel wat tips terug op maat van jouw situatie.

Elke werkdag kan je van 10 tot 12 uur terecht bij onze Luisterlijn: 016 244 200. Of stuur een mail naar luistervrijwilligers@hotmail.com

Laat helemaal onderaan deze pagina jouw mailadres achter. Dan houden we je met onze maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte.

Je kan ons ook volgen via Facebook of Instagram.

Deel je ervaringen met ons

We horen graag van jou

  • welke impact de coronamaatregelen hebben op jouw leven,
  • welke tips je wil delen met lotgenoten,
  • met welke vragen je blijft zitten.

Jouw getuigenis kan helpen om

  • herkenbare situaties en tips te delen binnen onze Similes gemeenschap,
  • de gevolgen van de coronacrisis voor families van mensen met een psychische kwetsbaarheid in kaart te brengen, en ruimer te delen.

Je kan je ervaring snel en anoniem delen via een formulier. Als je je e-mailadres meedeelt, kunnen we je zo nodig contacteren om je inbreng verder te bespreken.

Deel je ervaring

Andere informatie de nuttig kan zijn voor jou

Op de website van de vereniging voor klinische psychologen lees je hoe je kan inzetten op mentale gezondheid tijdens deze stresserende omstandigheden.

Algemene informatie over het coronavirus voor mantelzorgers vind je hier.

De informatie over de coronamaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg vind je hier.

Ook de patiëntenvereniging UilenSpiegel startte met een Luisterlijn voor patiënten.

Klik hier voor een overzicht van andere hulplijnen.

Nood aan advies van hulpverleners?

Ook nu er veel aandacht gaat naar de bestrijding van het coronavirus, moet je niet met je vragen blijven zitten. Ga zeker na hoe de hulpverlener(s) waar je anders een beroep op doet jou of je familielid kunnen helpen.

Initiatieven voor digitale en telefonische hulpverlening krijgen vorm. Dat kan misschien een hulp voor je zijn.

De huisartsen roepen zelfs op om niet te aarzelen de huisarts telefonisch te contacteren. De hele reorganisatie van de huisartsenpraktijken, met telefonische triage en triagepunten, zorgt ervoor dat patiënten met een mogelijke besmetting van COVID-19, geïsoleerd worden en apart onderzocht kunnen worden. Door deze reorganisatie wordt in de huisartsenpraktijken zelf een veilige omgeving gecreëerd waar patiënten met andere klachten -ook psychische problemen- terecht kunnen.

Similes Lidmaatschap 01

We keep in touch

De kantoren van Similes in Heverlee en Drongen zijn gesloten. We werken van thuis uit en blijven bereikbaar via mail.
Sommige taken blijven nu wel even liggen. Zo kunnen we geen lidkaarten printen en verzenden. Leden die hun lidmaatschap hernieuwen en nieuwe leden ontvangen hun lidkaart van zodra dat kan. Dank voor je begrip.

Dank voor je steun. Hou het gezond. Zorg goed voor jezelf en voor mekaar!

Similes Stenen11

Iedereen blijft in zijn kot, kei goed! Maar het knaagt natuurlijk wel dat je niet bij je familie of vrienden kan zijn. Je wil er voor elkaar zijn, maar dat moet van op afstand... Gebruik onze digitale steunsteentjes om je naasten een lief berichtje en hart onder de riem te sturen!

Verstuur een digitaal steunsteentje

Coronatips