Webinarreeks 'Kantelmomenten'

Samen met CERA en Te Gek!? werkt Similes mee aan 3 webinars over geestelijke gezondheid.

Wanneer jij of iemand in je dichte omgeving het moeilijk heeft, vallen zekerheden soms snel weg. Je toekomst kan er plots anders uitzien dan je voor ogen had. Hoe ga je om met zo’n kantelmoment in je leven?

Het helpt alvast om je eigen ervaringen te toetsen aan die van anderen. Zoveel mensen zijn je voorgegaan in hun zoektocht naar een nieuwe balans. In deze webinar-reeks rond Geestelijke Gezondheid brengen we een mix van persoonlijke verhalen, wetenschappelijke inzichten en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Gedurende een uurtje gaan we geen enkel taboe uit de weg en bieden we zorgvuldige informatie voor (steunfiguren van) mensen met een kwetsbaarheid, voor jezelf of iemand voor wie je zorgt.

In deze 3 gratis webinars komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Donderdag 8 februari 2024 – Steeds meer mensen in burn-out. Hoe komt dat?
  • Donderdag 7 maart 2024 – Kinderen en jongeren onder druk
  • Dinsdag 26 maart 2024 – Wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg
Web1

Webinar: Steeds meer mensen krijgen een burn-out: hoe komt dat?

Donderdag 8 februari 2024 van 19.30 uur tot 20.30 uur

Bij een burn-out ben je langere tijd over je grenzen heen gegaan. Je energie is op. Het lukt je niet om je taken op te nemen, thuis of op het werk. Je hebt klachten op verschillende vlakken. Hoeveel mensen kampen momenteel met een burn-out? Wat zijn de symptomen? Zijn er knipperlichten die we best in de gaten houden? Wat is het verschil tussen burn-out, overspannen zijn en een depressie? En zijn er ook
oplossingen?

Prof. Dr. Lode Godderis is CEO van de Belgische Dienst voor Preventie en Bescherming IDEWE en professor aan het Centrum Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven.

Tijdens een panelgesprek verkennen we de inspirerende inzichten van Prof. Dr. Lode Godderis verder met Kathleen Brants, mantelzorger, loopbaanbegeleider en vrijwilliger bij Similes vzw, Dr. Ilse Van Wijnendaele, (loopbaan)coach en Johan Ghysels, Directeur-uitgever bij Lannoo en ervaringsdeskundige.

Gratis inschrijven

Web2

Webinar: Kinderen en jongeren onder druk

Donderdag 7 maart 2024 van 19.30 uur tot 20.30 uur

Hoe gaat in het algemeen met onze jongeren? Hebben we voldoende aandacht voor hun welbevinden? Wat met jongeren die psychische problemen ervaren? Vanaf wanneer moet je je zorgen maken? En hoe zit dat nu eigenlijk met die wachtlijsten?

Prof. Dr. Ronny Bruffaerts is Hoofd maatschappelijke geestelijke gezondheid aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. In wetenschappelijk onderzoek is prof. Bruffaerts vooral gespecialiseerd in het zoeken van determinanten van psychische problemen en hulpzoekgedrag op het niveau van de algemene bevolking.

Tijdens een panelgesprek verkennen we de inspirerende inzichten van Prof. Dr. Ronny Bruffaerts verder met An Vandeputte, coördinator Eetexpert.be, Gino Ameye, Therapeutisch Directeur Karus en Gino Ibie, algemeen coördinator TEJO Vlaanderen.

Gratis inschrijven

Web3

Webinar: Wegwijs in de Geestelijke Gezondheidszorg: Hoe vind je de juiste hulp?

Dinsdag 26 maart 2024 van 19.30 uur tot 20.30 uur

“Als je hart het dreigt te begeven of je appendix staat op springen, dan liggen er op een boogscheut van ons huis een paar ziekenhuizen klaar om je snel weer op te lappen. Als je aandoening tot het domein van de geestelijke gezondheidszorg hoort, dan liggen de kaarten anders. Waar klop je aan als je de zin van het leven kwijt bent (een levensbedreigende ziekte) en angsten je leven domineren?”

Eva Brumagne, tevens lid bij Similes, leerde de wereld van de geestelijke gezondheidszorg van binnenuit kennen. Eerst als mama en mantelzorger, nadien ook op zoek naar ondersteuning bij een burn-out. Ze getuigt over de ellenlange, soms ellendige zoektocht naar adequate hulp. Met haar verhaal wil ze de vele mensen die dit ook meemaken een hart onder de riem steken: “Ook al lijkt het vaak zo, je bent niet alleen”. Maar bovenal wil Eva dat mensen en hun gezin wel tijdig doeltreffende hulp krijgen om hun geestelijke gezondheid terug te vinden. Ze deelt tips en inzichten uit eigen ervaring en gaat in gesprek met experten die helpen om wegwijzers naar geestelijke gezondheidszorg mee in beeld te brengen.

Eva zet zich beroepshalve in om samen met anderen duurzame systeemverandering in de samenleving te realiseren. Ze is ook auteur, leesbeest, creatieve maker, getrouwd en mama van drie volwassen kinderen.

Na haar getuigenis gaan we tijdens een panelgesprek in gesprek met enkele professionals op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg: Stefaan Baeten, Similes bestuurder en Directeur PC Sint-Hiëronymus, David Dol, Netwerkcoördinator Reling en Ann Van Der Speeten, Netwerkcoördinator Yuneco.

Gratis inschrijven

Bekijk hieronder de afgelopen livestreams uit deze reeks (2023)

1. Psychose begrijpen - Do 09/02/2023

Tijdens deze webinar gaven we het woord aan hoogleraar Stijn Vanheule. Hij schetste wat het betekent om een psychose mee te maken.

2. Het belang van zelfzorg wanneer je zorgt - Do 09/03/2023

Zelfzorg betekent letterlijk: voor jezelf zorgen. Het klinkt eenvoudiger dan het werkelijk is en het omvat zoveel meer dan tijd nemen voor jezelf. Zeker wanneer je ook nog eens zorg draagt voor een naaste met een kwetsbaarheid.

PS: lees ter aanvulling zeker ook dit interessant artikel: Tips tegen stress (Libelle)

3. De kracht van een zorgvolmacht - Do 20/04/2023

Notaris Hélène Goret wierp een verhelderend licht op de zorgvolmacht. Je komt te weten wat het is, voor wie het van toepassing is en hoe je dit in orde maakt.

De webinar-reeks ‘Kantelmomenten’ was een initiatief van Cera in samenwerking met Similes en Te Gek!?