De zorgtoeslag

Een vergoeding voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Als ouder van een kind met een psychische kwetsbaarheid kom je mogelijk in aanmerking voor een zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een extra tegemoetkoming bovenop het groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Deze tegemoetkoming wordt niet automatisch toegekend, je moet hem specifiek aanvragen.

Het opstellen van de aanvraag is vrij intensief maar het loont de moeite wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd. Het geeft meer financiële vrijheid om keuzes in het belang van je kind te maken: misschien kan die vaker naar de therapeut, of misschien kan je deeltijds gaan werken om meer ondersteuning te bieden. De zorgtoeslag wordt ook met terugkerende kracht toegekend.

Puntensysteem

Het bedrag van de zorgtoeslag varieert naargelang de ernst van de ondersteuningsnood. Die nood wordt aan de hand van een puntensysteem bepaald door een evaluerend arts erkend door het Agentschap Opgroeien.

Concreet wordt er gekeken naar drie pijlers:

  • De lichamelijke en geestelijke gevolgen van de aandoening of beperking voor het kind;
  • de gevolgen van de aandoening of beperking voor het functioneren van het kind in het dagelijks leven en de participatie aan de maatschappij (bv. op vlak van mobiliteit, leervermogen, zelfverzorging);
  • de familiale belasting (bv. op vlak van noodzakelijke verplaatsingen, het aanpassen van de leefomgeving).

Het aantal ‘punten’ per pijler bepaalt of, hoeveel en voor welke periode je kind recht heeft op een zorgtoeslag. Als je kind recht heeft op een zorgtoeslag, heb je mogelijk extra tegemoetkomingen of kortingen bij andere diensten. Sommige worden automatisch toegekend, andere moet je aanvragen.

Belangrijk: je hebt een aantal maanden tijd om je aanvraag af te werken, maar het is aan te raden om er tijdig aan te beginnen.

Procedure

De aanvraag verloopt in verschillende stappen:

  • Contacteer de uitbetaler van jouw groeipakket (het vroegere kinderbijslagfonds). Op je rekeninguittreksels is terug te vinden bij welk fonds je aangesloten bent.
  • Je krijgt een dossier krijgen en wordt gevraagd om een aantal formulieren in te vullen via het portaal van mijn.kindengezin.be bij het onderdeel ‘specifieke ondersteuningsnood’, of om deze te laten invullen door de betrokken zorgverleners.
  • Het Agentschap Opgroeien evalueert je dossier.
  • Je ontvangt een evaluatie, attest en, bij voldoende punten, een uitbetaling.

Psychosociaal inlichtingenformulier

Je dient als ouder een psychosociaal inlichtingenformulier in te vullen, waarin onder andere vragen worden gesteld over het gedrag van je kind, de ontwikkeling en behandelingen. Je kan dit formulier tussentijds bewaren en er nadien verder aan werken.

Het is niet de bedoeling om te overdrijven. Toch zijn er vaak heel wat zaken die voor jou als ouder ‘normaal’ geworden zijn en die je niet meer in vraag stelt, maar die wel een gevolg zijn van de situatie waarin je kind of jongere zich bevindt.

Het is ook belangrijk om zo veel mogelijk documenten in verband met opnames en consultaties toe te voegen. In de meeste gevallen vind je deze online, in de app waarmee je zorginstelling of ziekenhuis verbonden is, zoals bijvoorbeeld Mynexuzhealth. Zo niet, dan kan je ze opvragen bij je huisarts en/of specialist.

Formulieren voor hulpverleners

De huisarts of specialist (vaak de zorgverlener die het globaal medisch dossier van het kind beheert) moet online een aantal medische gegevens invullen. Breng hem of haar op de hoogte van je aanvraag, en vraag om dit zo snel mogelijk in te vullen.

Aan de hand van de ingevulde items in het psychosociaal inlichtingenformulier kunnen er nog vragenlijsten gevraagd worden die je laat invullen door de desbetreffende hulpverlener, professional of instantie. Er zijn vijf mogelijke vragenlijsten: (1) een vragenlijst voor bijkomende medische gegevens, (2) voor therapie in een multidisciplinaire setting, (3) voor therapie op zelfstandige basis, (4) voor mobiele begeleiding en tot slot (5) voor het CLB en de school.

Je vraagt best zo snel mogelijk aan de hulpverleners om deze
documenten in te vullen, zodat je alles op tijd hebt. Bij sommige hulpverleners loopt dit heel vlot, bij anderen moet je wat meer aandringen.

Extra hulp en informatie

Vind je het moeilijk om de zorgtoeslag aan te vragen? Maak dan een afspraak bij een kantoor van je groeipakket of, in geval van opname, bij de sociale dienst van het ziekenhuis of de zorginstelling.

Meer informatie vind je op de websites van Kind en Gezin en van het groeipakket.

Heb je nog vragen? Neem contact op met administratief coördinator Anne-Mie Poot (annemie.poot@similes.be, 016/244 201)