Vrijwillige bewindvoering

Wat?

Soms is er binnen de familie niemand om de bewindvoering op zich te nemen. Dan kan je terecht bij Similes. Wij hebben een aantal vrijwilligers opgeleid om de bewindvoering op zich te nemen.

Alle vrijwillige bewindvoerders worden gecoacht en ondersteund in hun opdracht. Zij onderscheiden zich van professionele bewindvoerders door de nadruk te leggen op persoonlijke en sociale betrokkenheid. Ze maken tijd om te luisteren naar de persoon die ze beschermen, ze overleggen, lichten toe waarom ze welke beslissingen voorstellen en gaan geregeld persoonlijk op bezoek bij hun beschermde persoon. Iedere vrijwillige bewindvoerder streeft naar een positieve samenwerking met de cliƫnt en zijn omgeving.

Hoe vraag je een vrijwillige bewindvoering aan?

  1. Neem contact op via een mailtje naar bewindvoering@similes.be
  2. In een telefoongesprek luistert onze medewerker naar jouw vraag. Daarna zoeken we een vrijwilliger die het beste beantwoordt aan je verwachtingen en noden.
  3. Similes neemt contact op met de vrijwilliger en omschrijft de situatie.
  4. Is een vrijwilliger kandidaat om jou te helpen? Dan volgt een persoonlijk gesprek waarop de te beschermen persoon, jij als aanvrager en de vrijwilliger kennismaken.
  5. Klikt het tussen alle betrokkenen? Dan stellen we samen een verzoekschrift op aan de vrederechter. In dit verzoekschrift stel je de vrijwilliger van Similes voor als eventuele bewindvoerder
  6. Klikt het niet? Dan hernemen we de procedure vanaf stap 3.
  7. De vrederechter organiseert een gesprek met de te beschermen persoon en de aanvrager. Hierbij kunnen ook andere familieleden aanwezig zijn. Belangrijk om weten is dat de vrederechter autonoom beslist of hij de kandidaat al dan niet aanstelt. Het is dus altijd mogelijk dat de vrederechter het voorstel niet volgt en een professionele bewindvoerder aanstelt.

contacteer onze medewerker