Trefdag 2023: een terugblik

Afgelopen zaterdag vond onze jaarlijkse familietrefdag plaats. Een ontmoetingsdag voor lotgenoten met lezingen en workshops met als thema 'de relatie tussen lichaam & geest'.

Op het programma stond onder andere een lezing van Tom De Prest over de impact van emoties op het lichaam, een workshop 'embodied yoga' van Yoga Lab en een workshop 'hartcoherentie' door Hoofdweg. Meer dan 70 naasten van personen met een psychische kwetsbaarheid namen deel aan deze dag vol zelfzorg.

Trefdag23 tomdeprest

Kinesist Tom De Prest en auteur van het boek 'Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent' vertelde de aanwezigen over hoe emoties en gedachten ons lichaam beïnvloeden en over hoe ons lichaam reageert op chronische gedachten. Grote of kleine traumatische gebeurtenissen uit het verleden bepalen zonder dat we het merken ons gedrag. Je kan je effectief ziek denken... maar je kan je ook gezond denken! Tom De Prest gaf aan hoe je patronen kan herkennen en doorbreken.

Trefdag23 yoga

24 deelnemers kozen na het plenaire gedeelte voor een ontspannende yogasessie begeleid door Lauren Bollens. In deze workshop draaide alles rond voelen, ervaren en gewoon jezelf zijn. Door te vertragen, verzachten en tot stilstand te komen, werd de connectie tussen lichaam en geest versterkt.

Hoe zorg je ervoor dat je zelf op adem komt als je ook de zorgen voor een naaste hebt? Hartcoherentie is een eenvoudige techniek om stress de baas te blijven. Meer dan 40 aanwezigen ontdekten wat hartcoherentie is en leerden hoe je met eenvoudige ademhalingsoefeningen weer snel rust en kalmte kan ervaren. De workshop werd begeleid door Marike De Rooze, hartcoherentie trainer en coach bij Hoofdweg.

Een groepje naastbetrokkenen had nood aan een gesprek met mensen die in dezelfde situatie zitten. Ze kregen onder begeleiding van Similesvrijwilligers Ludo en Geert de vrijheid om hun verhaal te vertellen, vragen te stellen en om naar anderen te luisteren.

Trefdag23 grietfrere

Een grote groep aanwezigen volgde de workshop ‘Omgaan met de psychische kwetsbaarheid van je naaste’. Similes ontwikkelt volop achter de schermen een eigen vormingsreeks over hoe je als familie of naastbetrokkene kan omgaan met de psychische kwetsbaarheid van je naaste. Tijdens de trefdag gaf Griet Frère, stafmedewerker bij Similes, een voorsmaakje. De vorming is gericht op het versterken van communicatievaardigheden en het leren omgaan met emoties. Wordt zeker vervolgd...

Met dank aan alle aanwezigen, vrijwilligers, Tom De Prest, Yoga Lab en Hoofdweg om van deze trefdag een succes te maken.

Foto's: Hilde Lenaerts

Graag deelnemen aan een bijeenkomst in jouw buurt?

Raadpleeg onze activiteitenkalender