Herlancering KOPP-groep in Leuven

Een op vier van alle mensen ervaart in de loop van haar of zijn leven psychische problemen. Wanneer je psychisch kwetsbaar bent, verandert er veel. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Ook kinderen moeten leren omgaan met de bijzondere kind/ouder-relatie die ontstaat wanneer moeder of vader psychisch kwetsbaar is.

Heel wat kinderen van ouders met psychische en/of afhankelijkheidsproblemen stellen zich veel vragen als gevolg van de moeilijkheden die ze ervaren. Ze voelen zich schuldig, zijn bang, voelen zich machteloos, schamen zich of sluiten net hun emoties af. Ondanks de moeilijkheden die ze ervaren, worden ze er ook sterker door en ontwikkelen ze veerkracht. Zo zijn ze erg zorgzaam voor anderen, hebben ze een rijk reflectievermogen, doorzettingsvermogen en kunnen goed relativeren. Allemaal zaken die niet vanzelfsprekend zijn en ook erg afhankelijk zijn van de persoonlijkheidsfactoren van het kind en de ouder.

Het helpt om met lotgenoten in contact te komen, zowel als jonge KOPPer maar ook als KOPPer op leeftijd, want kind van een ouder met psychische en/of afhankelijkheidsproblemen blijf je heel je leven. Ongestoord je verhaal kunnen doen zonder je zorgen te maken over de reacties en begrepen worden, is wat je nodig hebt tijdens het verwerkingsproces. En daarom heeft Similes ook KOPP/KOAP-groepen. Informatie vinden binnen het grote zorglandschap lijkt soms onmogelijk, wij helpen personen met KOPP-zorgen graag op weg. 

We streven ernaar om in elke provincie een actieve KOPP/KOAP-groep te hebben. We starten 2018 dan ook met goed nieuws. Onze KOPP/KOAP-groep van Vlaams-Brabant heeft een tijdje stilgelegen maar hebben nu opnieuw gemotiveerde vrijwilligers gevonden om activiteiten in Leuven te organiseren. 

People 2942875 960 720


Heb jij ook wel eens (KOPP-)zorgen? Of ken je iemand die hiermee worstelt?  Wil je meer informatie of wil je graag ervaringen delen met lotgenoten?  Dan is er goed nieuws. Similes, de familievereniging geestelijke gezondheid, start op 23 januari in Leuven met een KOPP/KOAP-praatgroep. De praatgroep is toegankelijk voor kinderen (18+) van (een) ouder(s) met psychische problemen en/of afhankelijkheidsproblemen. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom op deze eerste bijeenkomst.

Schrijf je in
Soetkin heeft een mama met borderline en last van manische depressie. In haar jeugdjaren heeft Soetkin voor haar mama gezorgd, ook op vlak van emotionele ondersteuning. En dat is zwaar dragen voor een kind.

Meer info? Stuur een mailtje naar similes.koppvlaamsbrabant@similes.be   Je mail wordt binnen de 2 werkdagen beantwoord.

Contactgegevens Similes
Voor informatie over Similes, KOPP-werking en contactname met getuigenisvrijwilligers, neem contact op met onze medewerkster Louise Wolfs.
louise.wolfs@similes.be
tel 016 244 204

Op verschillende locaties in Vlaanderen zijn er KOPP/KOAP-praatgroepen. Klik en ontdek: