Fijn(e) feesten in je bubbel

Met onze ‘Survivalgids voor de Feestdagen’ gaven we jullie vorig jaar nog tips om de eindejaarsstress het hoofd te bieden. ‘Hier kunnen onze leden wel een paar jaar mee verder’, dachten we. Dat was natuurlijk buiten corona gerekend. Dit jaar is het niet de feestrush die ons stress bezorgt, eerder de vraag hoe we een eenzame Kerst voor onszelf en mensen rond ons kunnen vermijden. Wordt het een kerstbarbecue in de vrieskou? En hoeveel dekentjes moeten we dan voorzien voor onze gasten?

Creatief met Kerst

Enkele weken voor Kerst: de overheid geeft duidelijke richtlijnen over hoe we de feestperiode moeten doorbrengen. Kerst vier je met je gezin en 1 knuffelcontact. Wil je nog andere familieleden of vrienden zien tijdens de feestperiode, dan doe je dat buiten (met max. 4 personen tezamen). Er is dus nog ruimte om creatief uit de hoek te komen dit eindejaar. Of je speelt op zeker en maakt er sowieso een feestje ‘in het klein’ van.

Misschien is het dit jaar vooral belangrijk om te beseffen dat de bal volledig in ons eigen kamp ligt. Weg familiale verplichtingen! Weg eindeloze en overvloedige eetfestijnen! Weg cadeautjesmarathon langs drukke winkelstraten! Altijd al willen ontsnappen aan het feestgedruis? Grijp die kans!

Wil je toch vieren, dan zijn er altijd creatieve en originele alternatieven om dat te doen, om de verbondenheid met familie en/of vrienden te voelen. Wie weet, misschien zien daardoor wel een aantal nieuwe tradities het licht? Een willekeurige greep uit de alternatieven die we tegenkwamen:

Nieuws Feesteninjebubbel
  • Gebruik de bestaande technologie en zing kerstliedjes via Zoom,
  • kook voor elkaar en bezorg het eten aan de voordeur,
  • organiseer een fakkeltocht met de buren,
  • schrijf een nieuwjaarsbrief aan de mensen die je mist,
  • doe mee aan de Warmste Week en maak op je eigen manier het verschil.

Geen kerstknuffels mogelijk? Haak of brei een fluffy sjaal als alternatief warm gebaar.

Je bubbel beu?

Dat is natuurlijk volstrekt normaal! Hoe lang kijken we ook al niet op diezelfde gezichten? Je kent elkaars gewoonten en eigenaardigheden intussen door en door. Door de opeenvolgende lockdowns word je er misschien op minder plezierige manier met je neus op gedrukt.

Een gouden raad: neem afstand en leer je huisgenoten op een andere manier kennen. Geef elkaar opdrachtjes, stel vragen die je nog nooit gesteld hebt, wissel van kamer, verstop lieve boodschappen op onverwachte plekken, maak elkaars portret of neem elkaars rol of taken eens over.

Vergeet ook niet om volop gebruik te maken van alle tijd die vrijkomt doordat er geen eindeloze stoet van sociale verplichtingen wacht. Altijd al meer willen bakken, koken, lezen, yoga beoefenen, studeren, wandelen, opruimen, online concerten bijwonen? Het is nu of nooit!

Nieuws Feesteninjebubbel2

Om nooit te vergeten

En als dat allemaal niet helpt, onthoud dan dat het wellicht maar voor één jaar is. Volgend jaar is alles weer zoals altijd, inclusief feeststress.

We wensen jou en je familie dus een uniek eindejaar, om nooit te vergeten. Liefst van al dicht bij elkaar, ook al is het slechts in gedachten. Ga het nieuwe jaar in met frisse moed om uiteindelijk, wie weet wanneer, weer te kunnen genieten van ‘normaal’.