Activiteiten

Similes organiseert op diverse locaties activiteiten voor het ruime publiek en in het bijzonder voor familieleden van personen met psychische problemen, vrienden, collega’s, studenten.

Waar?

Thema?

Wat?

Voor wie?

30.01
infomoment web

Omgaan met agressie

Oost-Vlaanderen

Als familielid of naaste van een psychisch kwetsbaar persoon word je soms geconfronteerd met verbale en/of fysieke agressie. Door te leren omgaan met agressie wordt jouw weerbaarheid vergroot en ben je in staat tijdens een crisis in te schatten hoe te reageren.

Lees meer
04.02
infomoment web

Herstel als antwoord op euthanasie?

Vlaams-Brabant

Niet iedereen kiest daadwerkelijk de weg van euthanasie na het doorlopen van de volledige procedure. Hebben zij dan een soort tweede adem gevonden om alsnog voor het leven te kiezen?

Lees meer
11.02
infomoment web

Stigma

Antwerpen (prov.)

Het is schrijnend: één op de drie Belgen kampt met psychische problemen, maar we praten er amper over.
Daar wil stigWA iets aan doen! In deze sessie kan u kennismaken met het taboe dat ligt op de geestelijke gezondheidszorg.

Lees meer
11.02
infomoment web

Invloed van giften op sociale tegemoetkomingen

Limburg

Tijdens dit infomoment geeft doctoranda Veerle Vanderhulst tekst en uitleg bij de juridische kant van de zaak. Stevige kost die met veel voorbeelden concreet wordt gemaakt.

Lees meer
19.02
infomoment web

Plan Dubbeldiagnose

Antwerpen (prov.)

Op 12 februari 2019 stierf een man die kampte met psychische problemen en een verslaving. Naar aanleiding van deze tragische gebeurtenis heeft de stad Mechelen een actieplan opgesteld om dit in de toekomst te voorkomen.

Lees meer
27.02
infomoment web

De kracht van gezonde humor

Antwerpen (prov.)

Humor is een onderschatte vorm van communiceren. Er wordt ook veel beweerd over humor. Het zou gezond zijn, vermindert stress, doet je langer leven,... En misschien heeft humor wel een plaats binnen de geestelijke gezondheidszorg?

Lees meer
03.03
infomoment web

Bewindvoering en het nieuwe erfrecht

Vlaams-Brabant

Het nieuwe erfrecht (sinds 1 september 2018) kent meer vrijheid toe aan de erflater. Hoe dient men dit te kaderen voor personen met een psychische kwetsbaarheid? En wat als voor deze persoon ook een bewindvoerder actief is?

Lees meer
10.03
infomoment web

De emoties van een kind in crisis

Limburg

Als jouw kind verkeert in een crisis, schuilen hier heel wat emoties onder. Als ouder is het niet simpel deze emoties te vatten en te hanteren. Life Space Crisis Intervention (LSCI) is een therapeutische/methodische, verbale interventiemethode om hiermee om te gaan.

Lees meer
12.03
infomoment web

Bewindvoering, bescherming van de goederen en/of de persoon

West-Vlaanderen

Er zijn in de samenleving mensen die het moeilijk hebben met het beheer van hun goederen en/of het opkomen van hun persoonlijke belangen. Ook zijn er heel wat familieleden die zich zorgen maken over de toekomst van hun gezinslid met een beperking en stellen zich de vraag “Wat na ons, wie zorgt er voor de goederen van ons gezinslid wanneer wij er niet meer kunnen voor zorgen?”.

Lees meer
12.03
infomoment web

Similes? Een voorstelling

Antwerpen (prov.)

Similes is de vereniging voor familie van psychisch kwetsbare personen. Maar waarvoor kan jij bij Similes terecht?

Lees meer
17.03
infomoment web

Wat het leven als een KOPP-kind mij leerde

Oost-Vlaanderen

Silke, 23 jaar, is opgegroeid met een vader met een alcoholproblematiek en bipolaire stoornis. Tijdens deze bijeenkomst deelt zij haar verhaal als kind van een ouder met een psychische problematiek

Lees meer
17.03
infomoment web

Mentaliseren bevorderende therapie (MBT) bij borderline

Antwerpen (prov.)

Mentaliseren bevorderende therapie, kortweg MBT, is een psychotherapeutisch behandelprogramma dat specifiek ontworpen is voor de borderline persoonlijkheidsstoornis.

Lees meer