Activiteiten

Similes organiseert op diverse locaties activiteiten voor het ruime publiek en in het bijzonder voor familieleden van personen met psychische problemen, vrienden, collega’s, studenten.

Wat?

Voor wie?

Thema?

Waar?

25.04
infomoment web

Pleidooi voor vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Antwerpen ,Oost-Vlaanderen

Met vermaatschappelijking van de zorg hoopt men de maatschappelijke uitsluiting van mensen met een psychische kwetsbaarheid tegen te gaan. Hoe kan concreet gewerkt worden aan het denken over anders-zijn en de verhouding tussen hulpverleners, cliënten en betrokken families?

Lees meer
25.04
infomoment web

Psychisch kwetsbare personen en tewerkstelling

Antwerpen

Personen met een psychische arbeidshandicap hebben slechts beperkte tewerkstellingskansen in het reguliere arbeidscircuit. Op deze avond wordt het nieuwe programma I-Care besproken.

Lees meer
29.04
infomoment web

Voorstelling studie 'Eenzaamheid bij jongeren'

Antwerpen

Studenten aan de hogeschool Thomas More komen hun bachelorproef rond eenzaamheid bij jongeren en de psychische gevolgen daarvan toelichten.

Lees meer
14.05
infomoment web

Zorg en mantelzorg, vertel het in beelden

Antwerpen

De zorgen voor een naaste met een psychische kwetsbaarheid beïnvloeden de eigen levensplannen en identiteit.De soms complexe situaties maken ook onze emoties los. Hoe kunnen we omgaan met frustraties en confrontaties? Wat als we deze eens anders benaderen? Wat als foto’s daarbij kunnen helpen?

Lees meer
15.05
infomoment web

Wat als je geliefde psychisch kwetsbaar is?

Antwerpen

Als een geliefde psychisch ziek of verslaafd is, hoe gaat het dan met jou? Hoe ga je om met een psychisch gekwetst persoon in jouw omgeving?

Lees meer
16.05
infomoment web

Familierelaties en psychische kwetsbaarheid

Antwerpen

Onze gastspreker Walter Krikilion, psychotherapeut en theoloog, spreekt over het belang van dialoog met de familieleden in de begeleiding van en zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Lees meer
21.05
infomoment web

Het nieuwe erfrecht

Antwerpen

Elisabeth Adriaens, master in de Rechten, geeft een toelichting bij het nieuwe erfrecht. Binnen het gezin zorgt de nieuwe wet voor nieuwe dynamieken maar potentieel ook voor nieuwe conflicten.

Lees meer
28.05
infomoment web

Patiëntenrechten

Oost-Vlaanderen

Julie Hantson is een advocaat die gespecialiseerd is in het medisch recht en het gezondheidsrecht. Op een interactieve en heldere manier legt zij uit wat de Patiëntenrechten juist inhouden.

Lees meer
11.06
infomoment web

Hoe kan een goed netwerk worden opgezet om cliënt en familie te ondersteunen?

Antwerpen

LUS vzw is een kennis- en ervaringscentrum inzake netwerkontwikkeling en gemeenschapsvorming, met als doel het verbinden van mensen. Skrolan Hugens, LUS -medewerker, geeft aan hoe LUS daarvoor te werk gaat. We bekijken samen of deze werkwijze iets voor u en uw familielid kan betekenen.

Lees meer
11.06
infomoment web

Voorstelling Limburgs ervaringsdeskundigenforum (LEF)

Limburg

Werkgroep LEF is een forum van, met en voor mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. LEF wil het perspectief van de zorgverstrekker verrijken vanuit de ervaring/beleving van de zorgvrager. Daarom zet ze breed in op de bekendmaking van de herstelvisie en ervaringsdeskundigheid.

Lees meer
17.06
infomoment web

Vrijetijdsbesteding 'DE STAP'

Oost-Vlaanderen

Met het 5 jarig jubileum Similes Praatcafé Psychose Oost-Vlaanderen willen we aan het probleem van tijdsinvulling tegemoetkomen. Marnix Willems geeft tekst en uitleg over de inhoud van dit project en er is tevens een rondleiding voorzien.

Lees meer
20.06
infomoment web

Geleid bezoek aan het bezoekerscentrum ‘Passage’ van OPZ Geel

Antwerpen

Een geleid bezoek aan het bezoekerscentrum van OPZ Geel.

Lees meer