Rooming-in, een nieuwe manier om de zorg bij een crisisopname meer humaan te maken

  • 05.03.2019 van 19:45 tot 22:00 | Vlaams-Brabant

Hoe kunnen we de intensieve zorg bij een crisisopname in een psychiatrisch ziekenhuis meer humaan maken? Hoe kunnen we dwangmaatregelen mijden? En hoe bieden we de beste zorg wanneer iemand ernstig psychotisch, of manisch gedreven, of diep depressief is en met gevaar voor zelfdoding? Als een opname nodig is, hoe kunnen we de patiënt en zijn omgeving de zorg geven die nodig is? Wat als een patiënt niet in staat is om zich in te passen in het afdelingsgebeuren?

In St-Annendael, het psychiatrisch ziekenhuis in Diest, zijn er goede ervaringen met rooming-in. Dankzij verbouwingen beschikken ze over een ruimte - een prikkelarme flat - , waar ook plaats is voor overnachting van familie.

De belangrijkste uitgangspunten zijn, naast verbinding maken met de patiënt en zijn omgeving, de ‘open dialoogmethode’ (Jaakko Seikula), de 1-op-1 benadering toepassen. Deze intensievere samenwerking met naastbetrokkenen blijkt goede resultaten te geven.

Dit verhaal zullen we tijdens dit infomoment horen. De onderliggende visie wordt uitgelegd en samen wordt bekeken hoe we verder kunnen evolueren naar een betere zorg, ook op crisismomenten.

Locatie

PZ Sint-Alexius
Grimbergsesteenweg 40
1851 Grimbergen

Gastspreker

Kris Pieters, klinisch psycholoog en systeemtherapeut, samen met een collega, psychiatrisch verpleegkundige

Prijs

€3 voor leden van Similes
€5 voor niet-leden

Inschrijving & meer info

Activiteiten rond hetzelfde thema

Geen opkomende activiteiten gevonden.