Bewindvoering: gerechtelijke bescherming

ingesprek

Als iemand niet (meer) kan beslissen over zijn financiën of over zichzelf, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen. Die kan de persoon helpen met deze beslissingen of ze in zijn plaats nemen. De bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een partner, een (naast) familielid, een buur of een goede kennis.


De wetgever geeft de voorkeur aan een familiale bewindvoerder. Veel mensen willen dit ook doen, maar ze schrikken terug voor deze rol. Ze zitten met vragen. Op deze pagina vind je heel wat antwoorden.

Wat doet Similes rond bewindvoering?

Similes helpt familie en mensen naast mensen met psychische problemen rechtop te blijven. We doen dit door hen te verenigen, te informeren en te ondersteunen.

Als familiale bewindvoerder of vertrouwenspersoon bewindvoering kan je bij Similes terecht. Ook als je nog geen bewindvoerder bent maar je wil je informeren over wat deze beschermingsmaatregel inhoudt, ben je van harte welkom.

Je vindt er:

  • Een-op-een begeleidingen
  • Gespreksmomenten
  • Infosessies & praktijkgerichte workshops
Wegwijzer Bewindvoering

Wegwijzer voor familiale bewindvoerders

Een overzichtelijke wegwijzer voor families die zoeken naar informatie over bewindvoering. Dit document wijst je de weg naar diverse ondersteuningskanalen en legt in duidelijke stappen uit waar je terecht kan met vragen over familiale bewindvoering. Download deze brochure om wegwijs te worden in het proces van bewindvoering en ontdek hoe Similes jou en andere families hierbij kan ondersteunen.

Download hier

Interessante Leestips

Interessante leestips

Als (toekomstig) bewindvoerder komt er veel op je af. Met brochures en praktische gidsen zorgen we ervoor dat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Hieronder vind je handige documenten en video's die je stap voor stap wegwijs maken in je rol als bewindvoerder:

  • Similes wegwijzer voor familiale bewindvoerder - openen
  • Brochure "Hoe jezelf en je vermogen beschermen wanneer je het niet (meer) alleen kan?" - Openen
  • Praktische gids "Familiale bewindvoerders" - Openen
  • Brochure “Bewindvoering in zicht” - Downloaden
  • VIDEO: “Bewindvoering in beeld” - Bekijk de video (YouTube)

Steungroep bewindvoering: online én fysiek

Als bewindvoerder of vertrouwenspersoon sta je voor heel wat uitdagingen. In onze steungroepen ontmoet je anderen die voor dezelfde taak staan. Je kunt er ervaringen delen, tips uitwisselen en informatie krijgen over beschikbare ondersteuning.

De steungroepen vinden zowel online als fysiek plaats:

Ook als je nog geen bewindvoerder bent maar je wil informeren over wat deze rol inhoudt, ben je van harte welkom.

Ontdek alle activiteiten voor (toekomstige) bewindvoerders

Workshop Bewindvoering: op weg met het CRBP (digitaal dossier bewindvoering)

We begrijpen echter dat voor veel familiale bewindvoerders de drempel om digitaal aan de slag te gaan met het dossier bewindvoering hoog is. Vandaar deze workshop ‘Op weg met het CRBP’ (Centraal register van bescherming van de personen).

In deze workshop gaan we aan de slag met het digitaal dossier bewindvoering. Desgewenst kan je je laptop meenemen zodat we, na de sessie, een kijkje kunnen nemen in jouw digitaal dossier bewindvoering. Inloggen kan je via Itsme of de elektronische ID kaart.

Schrijf je in

Wanneer biedt bewindvoering een oplossing?

Enkele voorbeelden:

  • Jan (82) raakt stilaan op de sukkel. Zijn geheugen laat hem in de steek en hij doet regelmatig impulsieve aankopen. Zijn kinderen, Marianne en David, maken zich daarover zorgen, er moet iets gebeuren om in de toekomst financiële problemen te vermijden.
  • Je dochter of zoon wordt 18 en kan als gevolg van een psychische kwetsbaarheid nog niet op eigen benen verder en heeft structurele begeleiding nodig, ook op financieel en administratief vlak. Vanaf de leeftijd van 17 jaar kun je bewindvoering aanvragen als beschermingsmaatregel. Je dochter of zoon is dan beschermd op het moment dat hij of zij meerderjarig wordt.

Wie kan een bewindvoering aanvragen?

Iedereen die de persoon die de bescherming nodig heeft, kent en er belang bij heeft. Bijvoorbeeld de te beschermen persoon zelf, zijn familie of een andere belanghebbende (een buur, een verzorger, een maatschappelijk werker…)

Wie wordt de bewindvoerder?

Volgens de wet wordt bij voorkeur een familiebetrokkene of een vertrouwenspersoon van de te beschermen persoon aangeduid. De vrederechter vraagt bij het eerste gesprek altijd of er een familielid of vertrouwenspersoon is die de bewindvoering wil doen. Wanneer dit niet het geval is, duidt de vrederechter een professionele bewindvoerder aan (meestal een advocaat of soms een notaris).

Hoe kan ik een bewindvoering aanvragen?

Dat gebeurt op de website van het Centraal Register van bescherming van de personen (CRBP), www.rechterlijkebescherming.be, via een verzoekschrift. Dat beschrijft het sociaal netwerk en de leefsituatie van de te beschermen persoon. Daarnaast kan het suggesties bevatten voor de bewindvoering: wie kan als bewindvoerder aangeduid worden? Wie kan de vertrouwenspersoon zijn? Waarvoor is de gerechtelijke bescherming nodig?

Aarzel dus niet om ook de OCMW-assistent, de poetshulp, de thuisverpleegkundige of een andere persoon die betrokken is, informatie te vragen en die bij het verzoekschrift te voegen. Zo kan de vrederechter de toestand nog beter inschatten.

Sinds 1 juni 2021 dienen alle verzoekschriften digitaal ingediend te worden op het Centraal Register van bescherming van de personen; www.rechterlijkebescherming.be.

Bij het verzoekschrift moet een medisch attest gevoegd worden (maximaal 15 dagen oud).

Ga naar de website van CRBP

Documenten rechtbank

Waar vind ik de juiste documenten?

Papieren exemplaren van documenten in verband met bewindvoering zijn te vinden via onderstaande knop of op te vragen op de griffie van elk vredegerecht.

Meer info