Vormingen
Bij Similes begrijpen we dat de rol als naaste van iemand met psychische problemen uitdagend kan zijn en geloven we sterk in het belang van juiste ondersteuning, kennis, begrip en praktische vaardigheden om deze situatie door te komen.
Daarom hebben we een eigen aanbod aan vormingen specifiek ontworpen om de veerkracht en know-how van naasten te vergroten. Dit vormingsaanbod biedt niet alleen waardevolle inzichten in psychische gezondheid, maar ook concrete handvatten om op een positieve manier om te gaan met de kwetsbaarheid van je naaste. Deze vormingen worden begeleid door ervaren experts.
BASISVORMING 'Help! Mijn naaste heeft psychische problemen'
Tijdens deze basisvorming krijg je meer inzicht in hoe psychische problemen ontstaan, wat de impact is op jouw gezin en hoe je hulp kan zoeken voor je naaste en jezelf. We geven basistips over zelfzorg en communicatie. Zo helpen we je de eerste stappen te zetten in het beter leren omgaan met de situatie.
Data
Binnenkort volgen meer data voor 2025
TRAINING ‘Verbindend communiceren bij psychische problemen in je omgeving’
Tijdens deze training leer je actief luisteren, verbindend communiceren, grenzen stellen en gepast reageren tijdens moeilijke momenten (hulp weigeren, wanen...). Het geven van informatie en tips wordt afgewisseld met reflectie- en oefenmomenten. We vertrekken van eigen ervaringen en oefenen ook nieuwe gespreksvaardigheden actief in.
Data
- Maandag 25 november, 2 & 9 december 2024 - Hasselt
- Maandag 13, 20 & 27 januari 2025 - Kortenberg
- Maandag 13, 20 & 27 januari 2025 - Mechelen
- Maandag 17, 24 & 31 maart 2025 - Turnhout
Binnenkort volgen meer data voor 2025
“Iets belangrijk dat ik in de training leerde: ik moet grenzen stellen. Mijn dochter had de gewoonte mij ’s avonds laat te bellen. Voor mij is dat lastig want dan lig ik de hele nacht wakker. Dankzij de vorming durf ik zeggen: ‘Kijk, ik heb graag dat je me belt, maar kan dat alsjeblieft voor 20u?’ Zij houdt zich daaraan en dat is veel comfortabeler voor mij.”
INFOSESSIE 'Wegwijs in de Geestelijke Gezondheidszorg'
De geestelijke gezondheidszorg is erg complex. Het is helemaal niet gemakkelijk om je weg daarin te vinden en de juiste hulp te zoeken. Deze infosessie maakt je wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg. Je krijgt beter inzicht in hoe de sector werkt, wat je kan doen in geval van een crisis en hoe je hulp zoekt voor je naaste en jezelf.
Datum
Binnenkort volgen nieuwe data voor 2025
INFOSESSIE ‘Omgaan met beroepsgeheim’
Deze infosessie geeft duidelijkheid over de aspecten en wetgeving die een belangrijke rol spelen in de hulpverlening waaronder beroepsgeheim en privacy. We leggen uit wat dat concreet betekent voor jou als naaste. Wat mag je wel en niet verwachten als het gaat over informatie delen? Er zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden. Met de aangeboden inzichten, tips en handvaten sta je sterker in je contacten met hulpverleners.
Binnenkort volgen nieuwe data voor 2025
"Ik begrijp nu beter waarom niemand mij ooit iets vertelde. Ik weet nu duidelijker want mijn rol is. Ik wou dat ik deze informatie had gehad toen mijn partner voor het eerst in het ziekenhuis werd opgenomen."
LEAP
LEAP (Listen, Empathise, Agree, Partner) is een methode om in gesprek te gaan met mensen die “psychotische” ervaringen hebben en/of “geen ziekte-inzicht hebben”. In deze trainingsreeks maak je kennis met de basisprincipes van LEAP.
Datum
PROSPECT
Prospect is een vijfdaagse training voor en door naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De modules volgen een natuurlijk verloop en behandelen onderwerpen waarmee de deelnemers in hun dagelijks leven bewust of onbewust worden geconfronteerd. Bedoeling is dat je jezelf leert (h)erkennen (vrijuit spreken, isolement doorbreken, omgaan met stigma), gaandeweg de situatie onder ogen ziet (stress begrijpen, ontdekken dat je kunt leren en dingen kunt veranderen) en durft te veranderen (hulp accepteren, een steunend netwerk opbouwen).
- Reeks maart 2025:
- zaterdag 15/03 en 29/03 van 10u-17u
- dinsdag 18/03, 25/03 en 27/03 van 19u30-21u30
Aanbod voor organisaties
Wil je met je vereniging, in je gemeente, als (zorg)organisatie of bedrijf… een vorming organiseren over hoe familieleden en andere naasten kunnen omgaan met psychische problemen?