Over Similes

Eén op vier mensen kampt vroeg of laat met een ernstig psychisch probleem. De impact daarvan is groot. Wanneer je kind, je partner, één van je ouders, een broer of zus of iemand anders uit je omgeving te maken krijgt met psychische kwetsbaarheid, verandert er ook veel in jouw leven. Als familielid of naaste blijf je zelf vaak in de kou staan. Bij Similes erkennen we jouw rol en positie als naaste en herkennen we de gevoelens waarmee je worstelt.

Similes steunt, adviseert, informeert en vertegenwoordigt familieleden en naasten in Vlaanderen en Brussel van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

“Op een gegeven ogenblik ging al mijn aandacht naar mijn psychisch zieke broer. Ik had niet door hoe mijn eigen gezin, mijn werk en ook ik zelf daaronder leden. Onder zachte dwang van een vriendin trok ik naar een Similesavond. Dat werd een eerste stap naar meer zelfzorg en een beter evenwicht in het leven.” - Ilse, 33 jaar

IMG 6512

Een gedreven team

Op landelijk niveau werkt een klein team van betaalde krachten. Zij verzorgen het secretariaat, ondersteunen de vrijwilligers en werken aan projecten op het gebied van lotgenotencontact, belangenbehartiging en vorming.

leer onze medewerkers en bestuur kennen

Sfeerbeeld Vacature2

Gedragen door vrijwilligers

Zonder de gedrevenheid en inzet van haar vrijwilligers zou Similes niet in staat zijn om zo veel activiteiten te ontwikkelen. Onze vrijwilligers werken in dertien vrijwilligersregio’s samen aan lotgenotencontact, belangenbehartiging en voorlichting. Ze zijn de spil, de voelsprieten en de motor van onze organisatie.

Wil je zelf vrijwilliger worden?

Familievertegenwoordiging

Samen voor betere zorg

Similes maakt zich sterk om de kwaliteit van zorg voor de persoon met de psychische kwetsbaarheid en zijn familie te verbeteren. Verschillende vrijwilligers zitten als belangenbehartiger rond de tafel met vertegenwoordigers van zorginstellingen in de regio. Op landelijk niveau laten we onze stem horen in contacten met beleidsmakers, zorginstellingen, en politici. Dat doen we vaak in samenwerking met andere patiënten- en/of familieorganisaties.

Ontdek onze missie en visie