Over Similes

De stem in Vlaanderen van en voor familie van psychisch kwetsbare mensen

Recente cijfers tonen aan dat één op vier mensen vroeg of laat af te rekenen heeft met min of meer ernstige psychische problemen. Dat is een verontrustend hoog cijfer. Als we ervan uitgaan dat elk van die mensen in een of andere (gezins)vorm samenleeft met drie anderen, dan kan het niet anders of ieder van ons is op een bepaald moment in zijn leven betrokken partij.

De impact is groot. Wanneer je kind, je partner, een van je ouders, een broer of zus of iemand anders die je goed kent, kampt met psychische problemen, verandert er veel in je omgang met die persoon.

Begrip ontbreekt. Geestelijke gezondheidsproblemen zijn ook nu nog moeilijk bespreekbaar. Ook wie zorg draagt voor iemand die psychisch kwetsbaar is, krijgt te maken met vooroordelen.

Lotgenotencontact helpt. Similes is een pluralistische organisatie van en voor familieleden. Sinds 1972 ondersteunt de federatie samen met meer dan dertig lokale kringen familieleden van psychisch kwetsbare mensen.

Wiezorgtpraatmee2

Wie zorgt, praat mee

In een goede zorgrelatie is er open communicatie tussen wie psychisch kwetsbaar is, diens hulpverlener(s) en de betrokken naastbestaanden: gezins- of familieleden, een goede vriend(in).
Daar maken we samen werk van.

Doe mee

Similes in je buurt

Meer dan dertig lokale Simileskringen staan in voor een laagdrempelig aanbod aan informatie voor iedereen en lotgenotencontact voor familieleden van psychisch kwetsbare mensen. Verken ons aanbod.

Contacteer ons

Steun Similes

Met jouw hulp kunnen we de publieke opinie nog beter sensibiliseren, het aanbod voor familieleden verder uitbouwen en inzetten op actieve samenwerking met hulpverlening.

Giftenactie

Giften

Giften zijn meer dan welkom. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Storten kan op rekeningnr. (IBAN) BE71 0011 0730 0769 (BIC) GEBABEBB van Similes met vermelding ‘gift’.

Benefietactie

Plan je een benefietactie met je familie, vereniging of bedrijf? Laat het ons weten via info@similes.be. We ondersteunen je graag bij de uitwerking van een wandeling, kaartavond, lesmarathon of andere ludieke uitdaging ten voordele van onze werking.

Belangrijkelevensmomenten

Belangrijke levensmomenten

Wil je een betekenisvol moment aangrijpen om onze familievereniging te steunen? Bij een geboorte, huwelijk, verjaardag, jubileum of ander fijn moment kan je vrienden en familie vragen om een gift te doen ten voordele van onze werking. We bezorgen je een overzicht van de giften die we met jouw steun ontvangen hebben.

Legaat

Het zal inspanningen blijven vragen om mensen en gezinnen te ondersteunen in geestelijke gezondheid. Door in je testament een legaat toe te kennen aan Similes vzw, maak je dat mee mogelijk. Met een legaat draag je bij tot een warme samenleving voor toekomstige generaties. Wanneer je een deel van je nalatenschap schenkt aan een erkende organisatie zoals Similes vzw, betalen de erfgenamen die je aanduidt in je testament bovendien ook een pak minder – soms zelfs geen – successierechten. We informeren je graag verder over de mogelijkheden.

Vrijwilligers

Word vrijwilliger

Similes is een actieve vrijwilligersorganisatie. Vrijwilligers staan in voor de organisatie van infomomenten en lotgenotencontact in meer dan dertig lokale kringen, ze bemannen onze luister- en advieslijn, zetten zich in als persoonsgerichte bewindvoerder of ondersteunen de werking van het nationale secretariaat. Al onze vrijwilligers worden opgeleid en ondersteund door gedreven vrijwilligerscoaches.
Meld je aan als vrijwilliger. We gaan samen na hoe jij kan bijdragen tot de werking van onze familievereniging.

Ik wil vrijwilliger worden

Aan de slag bij Similes

Bekijk onze vacatures.