Tips voor in je kot

We stelden enkele vragen aan onze Similesleden. Welke impact hebben de coronamaatregelen op jouw leven? Welke tips wil je delen met lotgenoten? Met welke vragen blijf je in deze periode zitten? Zij deelden hun antwoorden en ervaringen met Similes om verder met alle andere mantelzorgers te kunnen delen. De verzamelde tips om deze bizarre tijd als mantelzorger door te komen, lees je hier.

4 Tips

Digcomm

Blijf in verbinding met elkaar

 • Whatsappen
 • Wanneer je kwetsbare familielid zelfstandig woont -alleen of in gezinsverband- kan het belangrijk zijn om af en toe je gezicht te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld ook de kleinkinderen deugd doen. Maar blijf buiten en respecteer de afstandsregels. Dat is in ieders belang. Indien je veraf woont, kan je iemand anders vragen om even poolshoogte te nemen.
 • Ook familieleden in opname kan je nu niet bezoeken. Maar ga zeker na welke contactmogelijkheden er wel zijn: berichtjes sturen, telefoneren, pakjes afgeven,…
 • Om mekaar toch even in de ogen te kunnen kijken, kan je ook bellen via Facebook, Skype, Whatsapp,... Het is misschien even zoeken waar iedereen zich goed bij voelt. Durf hulp vragen (ook bij hulpverlening!) om die nieuwe communicatiekanalen te leren gebruiken.

"Wij hebben een gezinsgroepje en kunnen zo met alle gezinsleden samen met elkaar praten terwijl we elkaar allemaal kunnen zien ook. Dat is wel een aanrader, want berichtjes sturen of bellen is wel nuttig, maar elkaar kunnen zien terwijl je praat met elkaar is toch ook wel leuk en belangrijk."Zorg voor voldoende ontspanning

 • TV kijken
 • Een boek lezen
 • Klusjes doen
 • En vooral: regelmatig buiten komen en gaan wandelen


Zorg voor jezelf

 • Breng structuur aan in je dag
 • Praat met iemand als je het moeilijk hebt. Spreek mensen aan die je situatie kennen en begrijpen. Laat al je gevoelens en angsten zien aan die mensen, ze kunnen je helpen. Hou het niet voor jezelf. Praten lucht op.
 • Las regelmatig wat me-time in.

Kom op voor je rechten als mantelzorger

Heeft de hulpverlening er niet aan gedacht om jou de informatie en steun te bieden die je nu nodig hebt? Neem dan zelf contact op en durf een signaal te geven wanneer je hulp nodig hebt. Het kan gaan om informatie over tele-consultaties, hulp bij jouw zorgtaken, een attest waardoor je langere afstanden mag afleggen, … Elke situatie is anders!

Laat van je horen, spreek je noden uit tav de voorziening.

"Ik kreeg de tip me te wenden tot de ombudsdienst met mijn bezorgdheden. Ze waren zeer luisterbereid en gingen mijn zorgen signaleren op hun dagelijks overleg."

Luisterlijncorona

Wat kan Similes voor jou betekenen?

Bel naar de luisterlijn

Elke werkdag kan je van 10 tot 12 uur terecht bij onze Luisterlijn: 016 244 200. Of stuur een mail naar luistervrijwilligers@hotmail.com (ook in de paasvakantie).

"Ik belde naar de luisterlijn om mijn verhaal voor de zoveelste keer te kunnen doen. Het wijzigt niets aan de hele toestand maar lucht zo hard op. Daarna kon ik er weer even tegen."

Vind online steun bij lotgenoten

Word lid van onze besloten groep voor ouders op Facebook.

We besloten een Facebookgroep op te richten speciaal voor ouders. Het is een veilige online plek waar je kan leren van elkaar en je elkaar kunt ondersteunen, telkens met groot respect voor verschillende noden en standpunten. Later breiden we dit nog uit naar groepen voor partners, kinderen van,...

Ga naar de groep

Lees verhalen van lotgenoten op onze website

Sommige familieleden hebben op een bepaald moment de kracht gevonden om hun verhaal te delen met de buitenwereld. Dit kunnen wij alleen maar aanmoedigen, om het familieperspectief onder de aandacht te brengen en het taboe te doorbreken.

"Door getuigenissen van andere mantelzorgers te lezen, krijg ik moed en voel ik me wat minder ‘alleen op de wereld’."

bekijk de getuigenissen

Cultuuronline

Snuif wat cultuur op vanuit je kot

 • Zin in een bezoekje aan een museum? Dat kan nu ook online!
  Ga virtueel op wandel door één van de prachtige Belgische musea.
 • Beluister podcasts
  Zo kan je ook tijdens het lopen, fietsen of afwassen de literatuur in duiken.
 • Zin in een concertje?
  Ontdek hoe je ze tot in je woonkamer krijgt.

Bekijk de culturele tips