Een krachtig mantra voor meer begrip

Hoofding

Meer dan een kwart van alle mensen wordt geconfronteerd met een of andere vorm van psychische kwetsbaarheid. Ook de partner, ouders, kinderen, en ruimere vrienden- en familiekring delen mee in de zorgen. We zijn allemaal betrokken partij.

We hebben er dus allemaal belang bij om één vaardigheid sterk te ontwikkelen. En dat is het vermogen om te observeren hoe het echt gaat met de mensen rondom ons, om echt te luisteren naar hun verhaal. Zonder meteen klaar te staan met een eigen oordeel of advies.

Laat ons met z’n allen actief oefenen in ondersteunend luisteren en er zijn voor mekaar, zonder vooroordelen. 

Kijken,
hoe het echt gaat met iemand

Hou de persoon die zorgt voor een kind, moeder, vader, broer, zus, partner, andersgeliefde … met psychische problemen discreet in het oog. Check regelmatig met hem of haar of het wel echt lukt, vaak cijfert hij of zij de eigen behoeftes weg.

Empathie tonen, luisteren zonder een oordeel te vellen

Laat zien dat je er bent. Oprecht luisteren of een knuffel is vaak al voldoende.

Ingrijpen, en helpen waar het kan

Bied hulp aan als het even te zwaar wordt. Maak samen een wandeling in de natuur, pas een avond op de kinderen, zorg voor eten … Kleine dingen kunnen al een groot verschil maken. Als de situatie ondraaglijk wordt voor de persoon in kwestie, zorg er dan mee voor dat hij of zij professionele hulp voor zichzelf zoekt en vindt.

Kei

 

Aan de slag met het KEIplan

Wees een KEI in de ondersteuning van mensen om je heen. En deel ons KEI eenvoudig plan voor een warme samenleving. Print het KEIplan en hang het op een zichtbare plek bij jou op het werk of in je vereniging. Of mail het naar vrienden en collega’s met een persoonlijke oproep.

Download het KEIplan.