Door de hele situatie zijn mijn moeder en broers dichter naar elkaar toegegroeid.

Griet Frère, auteur van het boek 'Het komt voor in de beste families', heeft een ouder met een psychische kwetsbaarheid en legde zelf een weg af om die ervaring een plaats te geven in haar eigen leven. Naast ervaringsdeskundige is Griet stafmedewerker vorming bij Similes.

Sinds 15 februari ligt ons boek 'Het komt voor in de beste families' in de boekenwinkel. Een boek over samen leven met een naaste die psychische problemen heeft. Auteur is Griet Frère (32), stafmedewerker vorming bij Similes. Als kind van een ouder met psychische problemen is ze ook ervaringsdeskundige. Ze geeft ons meer inzicht in haar persoonlijk verhaal en het schrijfproces.

Hoe is het idee voor dit boek tot stand gekomen?

“Ter ere van het 50-jarige bestaan van Similes vroeg onze directrice Veerle mij of ik de jarenlange ervaring en kennis van de vzw in een boek wou bundelen. Gezien mijn eigen nauwe betrokkenheid bij het thema – mijn vader is immers psychosegevoelig – vond zij mij de geknipte persoon. Daar moest ik toch even over nadenken. Ik wou niet mijn persoonlijke verhaal vertellen, maar wel de stem zijn van vele families. We besloten te werken met vier anonieme getuigen: een moeder, een broer, een dochter en een partner van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Veel dingen die in het boek aan bod komen, beleefde ik ook zelf.”

Je eigen verhaal komt nauwelijks aan bod binnen het boek, wil je hier wel wat meer over kwijt?

“Voor de leden van Similes maak ik graag een uitzondering om mijn verhaal te delen. Kort na mijn geboorte kreeg mijn vader zijn eerste psychose. Mijn moeder werkte zelf in de zorg, toch duurde het even vooraleer bij haar de alarmbel afging. Uiteindelijk volgden er verschillende opnames, maar ik herinner me niet zoveel van die periode. De eerste echte confrontatie met de psychische problemen van mijn vader, kwam er toen ik 10 jaar was en zijn psychiater ons gezin uitnodigde om de problematiek te kaderen.”

Begreep je toen wat er met je papa aan de hand was?

“Niet echt. Het is pas twee jaar later, na gesprekken met mijn moeder, dat ik begreep dat er sprake was ernstige psychische problemen. Dankzij de opkomst van het internet kon ik hierover heel wat informatie inwinnen en begreep ik de situatie thuis steeds beter. Ik voelde wel de nood om hierover met een buitenstaander te praten en kon terecht bij de leerlingenbegeleider op school. Die raadde mij aan contact op te nemen met Similes en KOPP Vlaanderen, maar de drempel om met lotgenoten te gaan praten – zeker op die leeftijd – was gigantisch. Gelukkig vond ik veel steun in de gesprekken met die leerlingenbegeleider en mijn moeder.”

“Op mijn 18de gingen mijn ouders uit elkaar. Met mijn papa ging het daarna steeds slechter, maar op dat moment was dat te zwaar voor mij om te dragen. Ik richtte mij ten volle op mijn studies. Op een gegeven moment werd de situatie onhoudbaar, zowel op financieel, psychisch als fysisch vlak. Ik besliste samen met mijn broers om een bewindvoerder te laten aanstellen. Zo konden we mijn vader alvast ontlasten van de financiële kwesties. Niet veel later vroegen we in samenspraak met de vrederechter en zijn huisarts een gedwongen opname aan binnen een psychiatrisch ziekenhuis.”

Cover griet 2

“Als familie kregen wij gedurende het gehele traject weinig tot geen handvaten om met de situatie om te gaan, dat heb ik echt als een gemis ervaren”

Wat bracht dit alles teweeg bij jou?

“Voor mij was dit een heel zware periode. Ik was net afgestudeerd en zat middenin een moeizame zoektocht naar werk. Ik heb toen zelf psychologische hulp gezocht. Gelukkig werd ik ook omringd door goede vrienden bij wie ik mijn hart kon luchten. Dankzij hen zette ik de eerste stappen naar herstel. Verder heb ik het gevoel dat ik door het hele gebeuren dichter naar mijn mama en broers ben toegegroeid. We praten gemakkelijker over onze gevoelens en begrijpen elkaar hierin.”

Gezien je eigen ervaring, vond je het moeilijk om dit boek te schrijven?

“Dat viel best mee eigenlijk. Tijdens het schrijven kon ik afstand nemen van mijn eigen verleden. Ik zie dit als een toonbeeld van mijn verwerkingsproces waarin ik het verleden een plaats heb gegeven. Ondertussen gaat het ook veel beter met mijn papa. Ik heb via het boek mijn eigen ervaring willen omzetten in iets positiefs. Zodat mensen beter geïnformeerd zijn en zich minder alleen voelen ondanks alle verdriet, boosheid of machteloosheid.

Dat zou inderdaad mooi zijn! 16 februari was de boekvoorstelling, zijn er nog andere plannen om het boek te promoten?

In samenwerking met Similes geef ik in elke provincie een lezing waarin ik enkele belangrijke inzichten vanuit het boek koppel aan mijn persoonlijk verhaal. Verder bokste Mathias Vergels – de Vlaamse acteur die velen kennen uit Thuis –, op basis van de getuigenissen in het boek, een muziektheatervoorstelling in elkaar die hij vanaf september in heel Vlaanderen zal spelen in kader van de Open Geest tournee van Te Gek?! Ik ben heel benieuwd hoe hij dat artistiek zal vertalen.”

Nieuws boek cover

Bestel het boek online via de webshop van Borgerhoff & Lamberigts. Gebruik tijdens je aankoop via onderstaande knop de kortingscode "SIMILES" en ontvang 10% korting!

Bestel jouw exemplaar