Als ruimer familielid of vriend

Similes Actieplannen Hoofding4

Kan elk familielid echt zichzelf zijn?

Soms komt een gezin ongewild terecht in buitengewone omstandigheden. Iemand wordt depressief, belandt in een burn-out, raakt verslaafd aan alcohol of drugs of krijgt een psychose. Die psychische kwetsbaarheid en onevenwicht is zwaar voor de volwassene, de jongere of het kind zelf, maar ook voor de andere gezinsleden.

Toch durven mensen hier dikwijls niet voor uitkomen, zelfs niet in hun eigen, ruimere vrienden- of familiekring. Ze voelen zich niet gezien, gehoord, begrepen. Ze krijgen het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden. Ze houden zich noodgedwongen sterk.

De familieleden en vrienden begrijpen de impact van de situatie soms niet ten volle en reageren daardoor bot. Of ze weten zich geen houding te geven en doen alsof er niks aan de hand is. Of ze geven goede raad die niet echt helpt of overkomt als een verwijt ...

Maak gebruik van ons aanbod om problemen en eenzaamheid beter bespreekbaar te maken binnen jouw ruime vrienden- of familiekring. 

Annemieenthomas

Onze getuigen vertellen: Het is KEIbelangrijk om gesteund te worden door de hele familie

Thomas, de zoon van Annemie is psychisch kwetsbaar. Ze kunnen allebei heel open vertellen over de dagelijkse strijd die dat met zich meebrengt. Maar Annemie herinnert zich hoe moeilijk het was om haar eigen familie te informeren, bang als ze was voor verwijten. En inderdaad, ze kreeg niet meteen van iedereen de steun die ze zo nodig had. Maar haar broer reageerde meteen begripvol en zonder oordeel. In dit filmpje getuigt Annemie hoeveel deugd dat deed. Alle verhalen van onze getuigenisvrijwilligers vind je hier. Deel ze gerust binnen je familie.

Ruimefamilie

 

Aan de slag met ons actieplan voor families

Ken je een gezin dat zorg draagt voor iemand die psychisch kwetsbaar is? Denk er dan aan deze situatie weegt op alle gezinsleden. Als vriend des huizes of lid van de familie kan jij het verschil maken. Gewoon, door er te zijn zonder een oordeel te vellen. Download ons actieplan met tal van tips en veel inspiratie. 

Kei10

 

Steunsteentjes maken de tongen los

Je kan ook zonder veel woorden aandacht vragen voor warmte en empathie in je vrienden- of familiekring. Bestel bijvoorbeeld onze koker met 40 steunsteentjes. Gebruik ze om de feesttafel te versieren, of als origineel cadeautje onder de kerstboom. Of stuur gratis een digitaal steunsteentje naar je vrienden en familieleden. Maak je keuze hier.