Johanna de waanzinnige: over stigma, gisteren en vandaag

  • 10.09.2019 van 19:30 tot 22:00 | Oost-Vlaanderen

Op 24 februari 1500 wordt Keizer Karel V geboren. Hij is de oudste zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië. Het is deze Johanna die later in de geschiedenis voorgesteld zal worden als Johanna de Waanzinnige. Was de ‘waanzin’ van Johanna slechts een verzinsel om haar politiek op een zijspoor te zetten of was er meer aan de hand ? Een avond over stigma bij psychische kwetsbaarheid met als inspiratiebron de figuur van Johanna de Waanzinnige. Uitgangspunt is niet het historische verhaal over Johanna, maar wel de wijze waarop deze vrouw in de latere geschiedschrijving, literatuur en kunst werd voorgesteld. Een heel krachtig en fascinerend verhaal over macht en onmacht, over verdrukking en opstand, over vrouw zijn in de 16de eeuw, over verbroken familiebanden, over passie en rouw, over etikettering en stigmatisering en over vereenzaming en opsluiting. Een heel oud en tegelijk ook heel hedendaags verhaal.
Dit verhaal wordt gebracht door Stefaan Baeten. Hij studeerde filosofie, godgeleerdheid, seksuologie en rechten aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de Rijksuniversiteit van Groningen met een proefschrift over de culturele geschiedenis van de psychiatrie.

Locatie

Gemeenschapscentrum de Bijenkorf
Sportstraat 4
9960 Assenede

Gastspreker

Stefaan Baeten, algemeen directeur PC Sint-Hiëronymus te Sint-Niklaas

Prijs

€3 voor leden van Similes
€5 voor niet-leden (inschrijven noodzakelijk)
€6 aan de kassa

Inschrijving

info@praatcafepsychose.be of www.praatcafepsychose.be
Inschrijving pas definitief na overschrijving op rek.nr.BE68 8900 6408 8234 met vermelding van 'Stigma vroeger en vandaag'

Meer info

Marnix Willems
gsm 0478 64 43 99
info@praatcafepsychose.be