Familietrefdag

 • 14.11.2020 van 09:30 tot 15:30 | Antwerpen (prov.)

Similes organiseert jaarlijks een familietrefdag. Dit jaar zal deze dag plaatsvinden op zaterdag 14 november in de lokalen van CGG De Pont in Mechelen. Een trefdag met kansen tot boeiende ontmoetingen met lotgenoten. De erkenning en herkenning van elkaars verhaal geeft kracht en moed om het dagelijkse leven met zijn specifieke zorgen terug het hoofd te bieden.

Wegens de veiligheidsmaatregelen rond COVID19 zal het een extra uitdaging zijn om deze dag succesvol en veilig te laten verlopen. We respecteren de richtlijnen van de veiligheidsraad en bieden een aangepast programma. We werken in 2 groepen van maximum 25 personen. Je blijft gedurende de hele dag in dezelfde groep. Voor beide groepen wordt een verschillend programma samengesteld. Bij je inschrijving maak je een keuze tussen de twee aangeboden programma's.

Voordat je een keuze kan maken, lichten we de verschillende opties graag toe:

 • Het relationeel esperanto (lezing door Lieve Willems)
  Samenleven en samenwerken is er de laatste jaren niet eenvoudiger op geworden. Zeker niet in een gezin met iemand die psychisch kwetsbaar is. Hoe kan je als mantelzorger erover waken dat je eigen noden niet ondergesneeuwd raken en dat je toch een betrouwbare mantelzorger bent die rekening houdt met zijn/haar omgeving? En hoe kan je in je kracht blijven in gesprek met de hulpverlener en je psychisch kwetsbaar familielid? Lieve Willems - gastspreker van dienst - is contextueel therapeut en familiebetrokkene. Zij ontwikkelde een “samenleef-GPS” die herstel- en oplossingsgericht is. Een eenvoudig taalmodel met spelregels die snel aan te leren zijn en houvast biedt. Zo krijgt onze oproep “Wie zorgt, praat mee” een heel concrete invulling.


 • Stadswandeling 'geestelijk gezond in Mechelen' (gegidste wandeling begeleid door Dirk De Caluwé)
  Leer de mentale toestand van de stad Mechelen beter kennen. Similesvrijwilliger Dirk De Caluwé, familievertegenwoordiger in het netwerk Emergo, gidst ons langs de mooiste plekken naar een aantal initiatieven en organisaties rond geestelijke gezondheid waar de stad zijn schouders onder zet. Van een ‘stiltetuin’ tot ‘initiatieven voor de meest kwetsbare doelgroepen’. Misschien herken je een aantal organisaties van bij jou uit de buurt of krijg je inspiratie om nieuwe wegen te bewandelen.


 • Emily, such fun... (try-out theaterlezing)
  Emily is een vrouw vol humor. Ze is intelligent, heeft een zelden gezien inzicht in zichzelf. Ze is creatief. Haar vrienden gaan voor haar door het vuur. Toch vraagt ze euthanasie aan. Op 25 augustus 2018 sterft ze. Emily blijft voor altijd 27. Begrijpen wie het begrijpen kan. Haar vriendin Michèle blijft achter met een berg herinneringen, hun chatgesprekken, een stapel teksten van Emily, honderden bladzijden gedichten en nog meer vragen. Want hoe dicht ze ook bij Emily stond, tot de kern van haar lijden kreeg ze nooit toegang. Nu Emily er niet meer is, gaat ze op zoek naar antwoorden. Michèle brengt verslag van haar zoektocht. Een confronterende getuigenis vol herinneringen, bespiegelingen en teksten uit eerste hand. Doorheen haar verhaal geeft ze een hyperpersoonlijke inkijk in de wereld van iemand met een psychische kwetsbaarheid, de psychiatrie en het euthanasiedebat. Maar vooral in de existentiële dimensie van lijden en hoe liefde en vriendschap tot voorbij de dood reiken. “Emily, such fun…” bestaat uit een lezing en een theatervoorstelling. De lezingversie gaat op tournee vanaf het najaar 2020. De theatervoorstelling bevindt zich nog in productiefase.

Programma per groep:

GROEP 1

 • 9u30: onthaal @ CGG De Pont
 • 10u: lezing "het relationeel Esperanto"
 • 12u15: lunch
 • 13u: stadswandeling "geestelijk gezond in Mechelen"
 • 15u30: einde

GROEP 2 - VOLZET!

 • 9u30: onthaal @ station Mechelen
 • 10u: stadswandeling "geestelijk gezond in Mechelen"
 • 12u15: lunch
 • 13u: theaterlezing "Emily, such fun..."
 • 15u30: einde
Locatie

CGG De Pont
Lange Ridderstraat 20
2800 Mechelen

Deelnameprijs

€ 10 voor leden van Similes

€ 40 voor niet-leden

Inschrijving

Is mogelijk tot en met maandag 9 november via deze link.

Veiligheidsmaatregelen

We houden rekening met de geldende coronamaatregelen. Mondmasker is verplicht.